Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk sajt namnger en tredje man som kopplas till nervgiftsattacken

Ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades av nervgiftet novitjok. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Brittiska polisen har gått ut med namn och bild på de misstänkta två männen, som man tror jobbar för den ryska underrättelsetjänsten. Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

En rysk nyhetssajt namnger nu en tredje man som misstänks för inblandning i nervgiftattacken i Salisbury, rapporterar Reuters.  

Mannen uppges – precis som de två redan utpekade och efterlysta männen – arbeta för den ryska underrättelsetjänsten.   

I början av september valde brittiska åklagare att namnge de två ryska medborgare som misstänks för förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. 

Brittiska åklagare menar att de har tillräckligt med bevis för att åtala männen för mordförsök och har utfärdat en europeisk arresteringsorder för att få dem gripna. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May har uppgett att de två männen arbetar för den ryska underrättelsetjänsten GRU. 

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att den ryska nyhetssajten Fontanka på onsdagen namngav ytterligare en man som misstänks för inblandning i nervgiftsattacken. Även denna man pekas ut som GRU-agent. 

I juli avled en kvinna som kommit i kontakt med nervgiftet. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tredje mannen lämnade dagen efter attacken  

Enligt brittiska åklagare reste de två utpekade männen in i landet under falska namn, men med riktiga ryska pass. De kom med ett plan från Ryssland dagen innan giftattacken och flög tillbaka dagen efter. Spår av nervgiftet novitjok har hittats i det hotellrum i London där de bodde.

Enligt den ryska nyhetssajten ska den tredje mannen ha lämnat landet samma dag som de andra utpekade. 

För ett par veckor sedan rapporterade tidningen The Telegraph att brittisk polis hade identifierat en tredje rysk agent som kopplades till nervgiftsattacken. 

Mannen namngavs aldrig i artikeln, så det är oklart om uppgifterna i The Telegraph gäller samma man som den ryska sajten namnger. 

 

Männen som pekats ut som GRU-agenter nekar till alla anklagelser. I en intervju med den statliga tv-kanalen RT har de sagt att de är valiga civila personer som turistade i Salisbury. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Putin har kallat Skripal för en förrädare 

Den ryska staten har upprepade gånger förnekat inblandning i nervgiftsattacken, men president Vladimir Putin har kallat Sergej Skripal för en "förrädare" och ett "drägg".  

Det har även de två utpekade männen gjort. De har uppgett för den statliga tv-kanalen RT att de turistade i staden – och att de lämnade efter så kort tid eftersom vädret var dåligt.