Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk propaganda publiceras på Tiktok – trots nya lagen

Tiktok har stängt ner i Ryssland.
Foto: Shutterstock

Efter en lagändring beslutade TikTok att lämna Ryssland.

Men samtidigt som ryska tiktokers stoppas från plattformen och utländska konton blockas i landet så fortsätter konton kopplade till rysk statskontrollerad media att publicera innehåll. 

– Det blir en informationsbubbla, vilket är ganska sorgligt, säger Niki Proshin, rysk influencer, på Instagram dagen efter de nya restriktionerna trätt i kraft i Ryssland.

Fredag den 4 mars införde Ryssland hårdare lagar i landet och kriminaliserade spridningen av så kallad ”fejkinformation”. Det innebär att det blir kriminellt att berätta om kriget i Ukraina på ett sätt som ryska staten inte godkänt. 

Två dagar efter de nya lagarna bestämde sig Tiktok för att införa restriktioner mot Ryssland. I ett pressmeddelande och på Twitter berättade företaget att ryska användare kommer att stoppas från att sända live eller lägga ut nya inlägg på plattformen. 

”Tiktok är en plattform för kreativitet och underhållning och kan vara en källa till lättnad och mänsklig kontakt under krigstider när människor möts av otroliga tragedier och isolering. Dock är våra anställdas och användares säkerhet vår högsta prioritet” skriver Tiktok om beslutet.

Twitterinlägget från Tiktok.

Putins propagandamaskin fortfarande aktiv

Ryska användare kan fortfarande publicera inlägg som de sparat som utkast men inte skapa nya inlägg eller sända live. Samtidigt så har en del ryssar hittat sätt att komma runt plattformens nya restriktioner.

”Jag är inte påverkad av restriktionerna (ännu), eftersom jag vidtog lite åtgärder innan”, skriver en rysk Tiktok-profil i ett meddelande till Expressen. Hon vill vara anonym och utvecklar inte vilka åtgärder det rör sig om. 

Av de 16 Tiktok-konton kopplade till statskontrollerad media som Institute for Stratetic Dialogue har listat så är det fem som fortfarande lägger ut videor, trots de nya restriktionerna mot Ryssland.

Margarita Simonjan, 42, är chefredaktör på den statskontrollerade nyhetskanalen RT och anses vara en av Vladimir Putins viktigaste allierade. Hon har även kallats Putins propagandamaskin. Hennes verifierade Tiktok-konto fortsätter att lägga ut videor, även efter de nya restriktionerna mot Ryssland. 

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan har lagt ut videor på Tiktok efter de nya restriktionerna i Ryssland.

På sin Tiktok lägger hon bland annat ut klipp där hon föreslår att internationella företag som valt att lämna Ryssland borde tillfalla ryska staten. Hon lägger även upp bitar från en tv-sändning där hon jämför Facebook och Youtube med en främmande armé som Ryssland släppt in och föreslår att de bör göra som Kina och porta sociala medieplattformarna.

Samma gäller det verifierade kontot RT_online som ägs av den ryska nyhetskanalen RT, Russia Today. Kontot är på arabiska men publicerar nästan uteslutande innehåll om Ryssland. Kontot lägger dagligen ut hyllningar till den ryska presidenten Vladimir Putin, men även genomarbetade propagandaklipp på ryska armen. Medan EU har valt att blockera alla kanalens sändningar inom medlemsländerna så ligger många av plattformens klipp ute i uppemot ett dygn innan de märks som ”Russia state-controlled media”. Kontot publicerar i snitt åtta videos per dag. 

RT:s chefredaktör Margarita Simonjans innehåll märks inte ut som ”russia state-controlled media” trots att hon främst lägger ut klipp direkt från RT:s sändningar.

Kan inte se omvärldens videor

Men de nya restriktionerna gäller inte bara vad ryska användare lägger ut på Tiktok. Enligt uppgifter från flera källor geoblockas utländsk innehåll för Tiktok-användare i Ryssland. 

En geoblock innebär att användare inom ett visst geografiskt område inte kan ta del av innehållet. Ryska användare kan nu bara se innehåll från ryska konton. 

Niki Proshin, rysk influencer.
Niki Proshin visar hur Expressens tiktok-konto ser ut för honom.
Printscreen av CNN:s tiktok.

– När jag hörde nyheten om att Tiktok stoppar livesändningar och inlägg för användare i Ryssland trodde jag faktiskt inte att det skulle påverka oss så mycket som jag i morse insåg att det gör. Det är inte bara ett förbud för att lägga upp något nytt, det är bokstavligen en situation när vi inte kan nå några videor från något innehåll utanför Ryssland. Så det blir en informationsbubbla, vilket är ganska sorligt, säger ryska influencern Niki Proshin på Instagram story, dagen efter de nya Tiktok-restriktionerna trätt i kraft i Ryssland.

Expressen har sökt Tiktok.

Missilramp som avfyrar vakuumbomber ska ha tillintetgjorts

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.