Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk oppositionsledare släpps ur fängelse

Alexei Navalny släpps enligt AFP. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexei Navalny.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den fängslade ryske oppositionsledaren Alexei Navalny släpps nu, enligt nyhetsbyrån AFP. 

Detta efter att ha suttit frihetsberövad i 30 dagar.

Han greps av polis i samband med en protestmarsch i Moskva i juni.

Politiske aktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps av polis i samband med en protestmarsch i juni där närmare 100 personer omhändertogs. Det har även förekommit uppgifter om att det ska handla om 200 omhändertagna personer.

Demonstranter i Moskva protesterade mot den ryska polismyndigheten påstått utan tillstånd. Initiativet till marschen skedde i samband med att den fängslade grävjournalisten Ivan Golunov släpptes från anklagelser om narkotikasmuggling.

Oppositionsledaren i Ryssland, Alexei Navalny, fördes till sjukhus efter att ha fått en allergisk reaktion i häktet i slutet på juli. Reaktionen kan ha orsakats av förgiftning, enligt The Guardian.

Aleksej Navalnyj har legat bakom flera uppmärksammade protester i Ryssland. I mars 2017 slöt tiotusentals människor upp under en demonstration mot den politiska ledningen.

Det är inte första gången Putin-kritikern fängslas, precis samma sak hände under en demonstration i mars förra året. Då greps över 1 000 personer – däribland Aleksej Navalnyj  – av polis i samband med demonstrationer i huvudstaden. 

Han nekades att utmana Rysslands president Vladimir Putin i presidentvalet 2018. Navalnyj var en av arrangörerna av protesterna som riktade sig mot president Putin i samband med att han svors in.