Rysk ökänd trollfabrik försöker bli ”legitim”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den Putin-vänlige oligarken Jevgennij Prigozjin ryktas stå bakom sajterna.
Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
Företaget ska ha propagerat för ryska intressen.
Foto: Shutterstock

Rysslands mest ökända trollfabrik försöker nu byta image: Från informationskrigare till legitimt medieföretag.

Det enligt ryska tidningen RBK.

Den anspråkslösa byggnaden i S:t Peterburg och dess skugglika ägare väckte internationell uppmärksamhet. Det efter att flera medier avslöjade att det i själva verket var centrum för en informationskampanj på nätet i syfte att främja ryska politiska intressen.

Anställda har vittnat om hur de jobbade på kontoret med att i sociala medier skriva inlägg som stöder den ryska regeringens politik. Det och att såga västländer och deras politik, inte minst kritiken mot Ryssland.

Skiftande form

Verksamheten har på senare tid skiftat form till flera nätsajter som producerar nyheter och opinionsmaterial med en kraftigt ”patriotisk” partiskhet, enligt ryska tidningen The Moscow Times.

I centrum för verksamheter står en sajt som kallar sig FAN (Federala nyhetsbyrån) vars kontor ligger bara ett stenkast från ”trollfabriken” på på Savushkina-gatan i Petersburg.

FAN står enligt uppgift i centrum för ett medieimperium med 16 nyhetssajter som tillsammans anställer fler än 200 personer. Varje månad uppges över 30 miljoner människor ta del av deras produktion.

Clinton-kritik stor del

Vem som finansierar FAN är oklart, men det förefaller inte vara några större inkomster från reklam. En ”mystiskt” sponsor, eventuellt Putinvänlige oligarken Jevgennij Prigozjin, tros stå bakom sajterna.

Enligt RBK:s källor så stod USA-valet särskilt högt i kurs. En stor mängd inlägg ska ha publicerats på nätet i sociala medier, framför allt mer kritik mot Donald Trumps motkandidat Hillary Clinton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.