Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk ”giftpatrull” ska ha skuggat Aleksej Navalnyj

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj flankerad av poliser under en kallelse i domstol förra året.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj under en manifestation i Moskva, i februari i år.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryske oppositionspolitikern och Putin-kritikern Aleksej Navalnyj förgiftades i augusti med dödliga nervgiftet novitjok. 

Nu har CNN i samarbete med granskande sajten Bellingcat kartlagt en elitgrupp inom ryska underrättelsetjänsten FSB. 

Gruppen ska vara specialiserad inom nervgifter och ska ha skuggat Navalnyj under hela Sibirienresan.

CNN och den granskande sajten Bellingcat har kartlagt den elitgrupp inom FSB som sätts i samband med giftmord på regimmotståndare. 

Kartläggningen visar att gruppen ska ha skuggat Aleksej Navalyj till åtminstone 17 olika städer sedan 2017 och följt honom i spåren under fler än 30 tur- och returresor som regimkritikern gjorde till huvudstaden Moskva under samma tidsspann. 

Läkare och sjukvårdare ingår i gruppen

Det ska röra sig om upp till tio medlemmar som är mellan knappt 40 år till knappt 50 år fyllda. Gruppen ska vara specialiserad på gifter och nervgifter och ska vara baserad i ett betongkomplex i utkanten av Moskva. 

I gruppen ingår läkare, toxikologer och sjukvårdare, rapporterar CNN som namn- och bildpublicerar flera av de utpekade medlemmarna. 

CNN träffade Navalnyj på en hemlig plats i Tyskland, där han fortfarande återhämtar sig efter att ha svävat mellan liv och död efter förgiftningen, och visade upp bilder på gruppmedlemmarna. 

Navalnyjs reaktion: ”Fullständigt skrämmande”

Navalnyj kände inte igen någon av personerna men reagerade kraftfullt när omfattningen av hur gruppen legat honom hack i häl görs klar för honom. 

”Det är fullständigt skrämmande”, säger han till CNN. 

Till sin hjälp har CNN och Bellingcat haft bilder på gruppmedlemmarna och har även kunnat spåra deras rörelsemönster med hjälp av deras tusentals samtalslistor, flygbokningar och andra dokument. 

Trots att det anses vara en elitgrupp har medlemmarna först på senare tid börjat använda sig av så kallade ”burner phones” som kastas efter användning för att försvåra spårning. Flera av dem har även färdats under sina riktiga namn, använt sina fruars tidigare efternamn eller nöjt sig med att ändra sina födelsedatum med något år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.