Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rysk demonstration till Donald Trumps ära

Myndigheter i staden Obninsk har gett grönt ljus för en demonstration till stöd för Trump
Myndigheter bekräftar för ryska medier att en grupp arrangörer ansökt om och fått tillstånd till en liten demonstration till försvar för Donald Trump. Foto: Chuck Burton / AP TT NYHETSBYRÅN

När USA skakas av protester mot landets blivande president så väljer en del ryssar att ta Donald Trump i försvar.

Myndigheter i staden Obninsk har gett grönt ljus för en demonstration till stöd för Trump, och visst gillar många ryssar den i väst kontroversielle fastighetsmagnaten.

Myndigheter bekräftar för ryska medier att en grupp arrangörer ansökt om och fått tillstånd till en liten demonstration till försvar för Donald Trump.

– Demonstrationen kommer att hållas i Obninsk den 19 november på norra järnvägstorget. Arrangörerna har ansökt till statliga myndigheter och har fått tillstånd för en demonstration med 40 personer under två timmar, säger en tjänsteman till statliga nyhetsbyrån Tass.

Arrangörerna hoppas att demonstrationen kan hjälpa till att lappa ihop det svårt skadeskjutna förhållandet mellan Ryssland och USA, säger en lokal tjänsteman till nyhetsbyrån Interfax.

– Syftet med samlingen är att stöda den amerikanske blivande presidenten och uttryck hopp om förbättrade relationer mellan Ryssland och USA.

Demonstrationen hoppas hjälpa för att lappa ihop banden mellan USA och Ryssland. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Pool / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyra av tio tror på Trump

Det uppges vara en enskild privatperson som tog initiativet till samlingen. Lokala ryska medier citerar ett inlägg på Facebook av en invånare i staden Obninsk, där syftet uppges vara att stöda Trump efter hans seger mot motkandidaten Hillary Clinton.

”I en tid där demonstrationer i USA mot Trump tidvis växt till upplopp”, skriver mannen i sitt inlägg, ”då är det mycket viktigt att vi här i Obninsk i Ryssland stöder USA:s legitimt nyvalde president”.

I inläggets kommentarer uttrycker somliga missnöje över tilltaget medan andra verkar antyda att det hela börjat som ett skämt. Men oavsett hur allvarligt menad och framgångsrik den omskrivna protesten kommer att visa sig vara så är det starka ryska stödet för Trump mer än bara nys.

Strax innan valet visade en opinionsundersökning från välansedda Levada-institutet att knappt fyra av tio ryssar tror att Trump blir en bättre president än Clinton, ur rysk synvinkel. Färre än en av tio svarande trodde att Clinton vore bättre för Ryssland.

En ny undersökning från statligt styrda institutet VTsIOM svarar 45 procent att de hade valt Trump framför Clinton om det hade fått rösta i valet. Bara 4 procent ville rösta på Clinton medan 42 procent inte hade röstat alls.

En del företag i Ryssland försöker också åka snålskjuts på ”Trumpfebern”, bland annat för att sälja snabbmat, guldtelefoner och traditionella ryska matrusjka-dockor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!