Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk befälhavare död – tillhörde marinkåren

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Alexei Sharov var befälhavare för 810:e bevakningsorden av Zjukovbrigaden i Rysslands marinkår och ska ha dödats av Ukrainska trupper utanför Mariupol.
Vitalij Gerasimov ska ha dödats i Ukraina.
Sergei Sukharev ska ha dödats i Ukraina tillsammans med fyra andra namngivna soldater från Kostroma: Sergei Lebedev, Alexander Limonov, Jurij Degtyarev och Alexei Nikitin.
Andrej Suchovetskij Sköts ihjäl av en prickskytt under striderna om flygbasen Gostomel, strax utanför huvudstaden Kiev, den 5 mars.
Andrei Kolesnikov dödades i strid den 11 mars, enligt Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister.
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Vladimir Putins armé har förlorat ytterligare en befälhavare. 

Aleksej Sjarov är den 15:e av ryska presidentens högsta militära ledare som dödas sedan landets invasion av Ukraina, skriver The Sun

Tidigare i veckan dödades även överste Nikolaj Ovtscharenko tillsammans med 18 andra. 

Alexej Sjarov var befälhavare för 810:e enskilda gardesmarininfateribrigaden, en del av Rysslands marinkår. Nu ska han ha dödats av ukrainska trupper utanför den belägrade staden Mariupol i Ukraina. Hans död tillkännagavs av ukrainska arméns officer Anatolij Stefan på sociala medier på tisdagen.

Sjarov är den 15:e i följden av höga ryska officerare som dör i kriget, och ingår därmed i Rysslands största förlust av militära högre chefer sedan andra världskriget. 

Tidigare i veckan dödades även överste Nikolaj Ovtscharenko, befälhavare för 45:e ingenjörsregementet, tillsammans med 18 andra soldater i en stor offensiv i Ukraina.

Det har också rapporterats att bland andra Vitalij Gerasimov, generalmajor och chef för 41:a förbandet i Rysslands centraldistrikt och Andrej Kolesnikov, generalmajor och chef för det 29:e förbandet i Rysslands östra militärdistrikt, har dödats i Ukraina. 

Experten om Rysslands förlust: ”Låg moral hos sina förband”

Ryssland har nu erkänt att de har förlorat nästan 10 000 soldater under sin invasion av Ukraina. Den siffran kan dock vara betydligt högre. Nato menar att antalet döda ryska soldater kan vara upp till 15 000.

Enligt Jonas Kjellén, forskare och analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som Expressen har pratat med tidigare, kan Rysslands förlust vara ett symptom på att de ryska väpnade styrkorna haft betydande problem med stridsmoralen. 

– På grund av den låga moralen hos sina förband och ett betydande tryck ovanifrån på stridsframgångar, känner sig dessa (ryska officerare) därför tvungna att leda med exempel vilket leder till en ökad personlig risk, säger han. 

Se även: 

Då kan Ukraina slå tillbaka de ryska styrkorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.