Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk attack – två mil från polska gränsen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Foto: Anders G Warne / Försvarshögskolan

Minst 35 personer har dött efter att Ryssland attackerat en stor militäranläggning i staden Javoriv, bara två mil från polska gränsen.

Anläggningen finns med på Natos lista över övningscenter.

– Man slår mot underhållsvägarna från Polen, det ett militärt mål, men det är också en lämplig signaleffekt från rysk sida, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Ryssland har avfyrat raketer mot den ukrainska staden Javoriv, beläget väster om Lviv och drygt två mil från den polska gränsen, uppger lokala myndigheter. Raketerna ska ha träffat en stor ukrainsk militärbyggnad för internationella insatser och från platsen syns rök stiga.

Enligt den ukrainska försvarsministern Oleksii Reznikov arbetade utländska instruktörer på området.

”Det här är en ny terrorattack mot fred och säkerhet nära EU och Natos gränser”, skriver han på Twitter.

Enligt lokala ukrainska myndigheter ska minst 35 personer dött och 134 personer skadats i attacken, rapporterar Reuters.

Paasikivi: ”Skickar signaler”

Anläggningen i Javoriv står med på Natos lista över övningsanläggningar i partnerländer. Centret är det enda som står listat i Ukraina.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, tycker att attacken ligger i linje med Rysslands tidigare agerande, även om han också tror att man vägt in ett större signalvärde.

– Det finns både den militära nyttan av att slå mot en militärbas, och att det ligger väl placerat mot att slå mot de underhållstransporter som rimligen förs in den vägen från Polen, säger han och fortsätter:

– Men att det dessutom skickar signaler genom att det är så nära Polen, på en ukrainsk bas där det tidigare varit Nato-verksamhet. Det är sådana saker som jag föreställer mig också vägts in i den ryska kalkylen.

USA ska ha tränat där i år

Attacken visar också att man från rysk sida inte drar sig för att slå mot mål nära gränsen till Nato-länder, säger Joakim Paasikivi, som menar att de 15 kilometer som det är till den polska gränsen är tillräckligt långt för att det inte är en alltför stor risk att missa ”så grovt att man skjuter på Polen”.

Hur ser du på attacken, är det en eskalering vi ser nu?

– Ja, såtillvida att man nu de senaste dagarna har slagit ner mot mål i västra Ukraina. Och det gör man med flyg, så vi har sett en ökad aktivitet från det ryska flygvapnet, vilket är oroväckande. Men också den här beredvilligheten att försöka stänga av kranen från Polen och möjligen andra länder.

Enligt AP har USA sedan 2015 regelbundet skickat instruktörer till militärbasen för att utbilda ukrainsk militär. 

Så sent som i början av februari övade amerikanska trupper med Ukraina på platsen, uppger Christopher Miller, utrikeskorrespondent för BuzzFeed, på Twitter.

Även svenska Försvarsmakten har haft personal vid anläggningen, i samband med utbildningsinsatsen Operation Unifier i Ukraina, som letts av Kanada. Försvarsmaktens personal lämnade landet tidigare i år.

– Det var i januari, nu kommer jag inte ihåg det exakta datumet, men i samband med att Kanada som leder operationen, sa att nu kommer vi att avbryta och flytta vår personal till Polen, så tog även Sverige hem sin personal, säger Therese Fagerstedt, presskommunikatör på Försvarsmakten.

Det har också hållits Nato-övningar på militärbasen senast i september i fjol, enligt AP. 

”Utbildar enligt Natos standarder”

I augusti förra året var Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal på plats vid anläggningen i Javoriv.

”Sedan början av den ryska aggressionen har förband från Försvarsmakten och Nationalgardet tränat aktivt här. Totalt utbildar centret cirka 20 000 militärer enligt Natos standarder. Detta är ett betydande bidrag till att stärka Ukrainas försvarsförmåga”, kommenterade premiärministern då enligt den ukrainska regeringen.

Nato har ännu inte uttalat sig om händelsen, men Joakim Paasikivi tror att det kommer leda till reaktioner.

– Rimligen, men frågan är om de till sin natur kommer vara annorlunda än tidigare. Det här är ju fortfarande inne i Ukraina, jag skulle föreställa mig att man kommer säga att det är oacceptabelt nära Polen. Men det är ju en skillnad i grad och inte i art.

Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

https://twitter.com/markmackinnon/status/1502893308636499971?s=20&t=VaEjQyHUDNzvHr3xWm5Rrg

Se också:

Två barn dog i källaren när de försökte ta skydd • Varning för starka bilder

Förre presidenten: Det är Putins tre misstag

Löftet om de ukrainska vapenlagren.

Hugo von Essen om vad kriget kostar den ryske presidenten

Rysslandsexperten Hugo von Essen om vad kriget kostar den ryske presidenten.

Följ händelseutvecklingen i Ukraina, område för område

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.