Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk attack – mot Sverige: "Taktik"

Moskva och Vladimir Putin slår tillbaka.

Ryska statens propagandanyhetsbyrå, Sputnik News, använder den finländska ubåtsjakten för att gå till angrepp mot Sverige. Den talar om "Stockholms-syndromet" och att den långvariga "svenska paranoian" om ubåtar nu kan spridas till Finland.

– Vi vet att i 30-40 års tid har Sverige använt inbillade ryska ubåtar som propagandataktik för att öka rädslan för Ryssland, säger en påstått finländsk expert till nyhetsbyrån.

Nyheten om att den finländska försvarsledningen beordrat varningsbomber i Helsingfors skärgård efter larmet om ett oidentifierat undervattensobjekt spreds snabbt över världen.

I Ryssland rapporterade nyhetsbyrån Ria Novosti om händelsen i Finska viken - och påminde om ubåtsjakten i Stockholms skärgård i oktober förra året.

I samband med kränkningen av den svenska territorial- gränsen lyckades inte Försvarsmakten nationsbestämma ubåten, och därför valde regeringen och försvarsledningen att inte peka ut något land. Men ett svar kom ändå snabbt - från Moskva.

"Grundlösa aktioner"

Den svenska underrättelse-operationen kallades för "grundlös" och generalmajor Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, kommenterade för ryska medier:

Finska marinens fartyg utanför Helsingfors.
Foto: Jussi Nukari
Amiral Juha Vauhkonen och kommodor Olavi Jantunen från finska Försvarsmakten.
Foto: Roni Lehti
Finska försvaret sände fartyg till området för att söka igenom områdena där de två observationerna gjordes. Totalt sex mindre sjunkbomber släpptes sedan från minröjningsfartyget Uusimaa.Bomberna har en relativt lite sprängladdning, ca 800 gram, och syftet är snarare att markera för en ubåt att man känner till att den finns i vattnen snarare än att åtstadkomma skada.

– Så helt grundlösa aktioner av det svenska försvaret, baserade på en retorik från andan av kalla kriget, kommer bara leda till en ökad spänning i regionen i dag.

Sent i går kväll hade ingen officiellt pekat ut Ryssland i Finland heller. Och i natt fanns fortfarande inte några officiella ryska kommentarer, men flera ryska medier valde att slå tillbaka och samtidigt göra kopplingar till svensk ubåtsjakt.

Sputnik News - en ny rysk nyhetsbyrå, helägd av ryska staten och grundad året efter att Putin åter tillträdde som president - skriver att Finland bombar ett mystiskt föremål och att det sker efter den svenska ubåtsjakten. Nyhetsbyrån påstår att Sverige anklagade Ryssland för att ligga bakom, men att en utredning av den svenska militären visade att det man jagat var en svensk farkost.

– Sverige tredubblade den föreslagna försvarsbudgeten innan man drog tillbaka anklagelsen att en rysk ubåt opererade i svenskt vatten, skriver nyhetsbyrån.

"Propagandataktik"

Sputnik News använder ofta utländska experter som får föra fram nyhetsbyråns åsikter.

Nu citerar man en finländsk "politisk analytiker", Putin-anhängaren Jon Hellevig. Han får säga att den finländska metoden att tala om oidentifierade undervattensföremål är en propagandataktik som ofta används av Sverige. Nu kan den ha till syfte att påverkade hur den nya finländska regeringen utformas.

Så här har Sverige gjort i 30-40 år, hävdar "experten".

Samtidigt går det ryska regeringsorganet Rossijskaja Gazeta till attack mot den finländske försvarsministern Carl Haglund. Tidningen påstår att han talat om att den kan ha rört sig om en rysk ubåt, något som han enligt nyhetsbyrån FNB inte har gjort.

– En skandalminister, skriver den ryska tidningen.

Ryssland förnyar just nu sin strategiska ubåtsflotta och enligt flera källor ska ett särskilt strategiskt kommande för nord-området upprättas under 2017.

Den nya atomubåtsflottan ska vara komplett år 2020. Ryska medier har uppgett att det ryska försvarsministeriet bara under förra året köpte fler än 40 nya fartyg och ubåtar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.