Branden på ubåten uppges ha en brandhärd på 20 kvadratmeter och ska ha uppstått i samband med svetsningsarbeten.Branden på ubåten uppges ha en brandhärd på 20 kvadratmeter och ska ha uppstått i samband med svetsningsarbeten.
Branden på ubåten uppges ha en brandhärd på 20 kvadratmeter och ska ha uppstått i samband med svetsningsarbeten.
Atomubåten ska ha fattat eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk.Atomubåten ska ha fattat eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk.
Atomubåten ska ha fattat eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk.

Rysk atomubåt brinner i Archangelsk

Publicerad

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti utbröt det under tisdagen en brand på en atomubåt – i staden Archangelsk.

Brandhärden ska nu vara släckt efter att man valt att sänka ner ubåten under vatten – och det finns inget hot mot människor eller omgivning, rapporterar nyhetsbyrån.

Kärnreaktorn ska ha varit avstängd i samband med reparation av ubåten.

Enligt en rysk säkerhetskälla, som talat med nyhetsbyrån RIA, fattade en atomubåt eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk under tisdagseftermiddagen.

– Ubåten ligger i en torrdocka och branden ska ha uppstått i samband med svetsningsarbete Enligt förhandsinformation står u-båtens gummiisolering i brand. Branden befinner sig mellan två delar av båten, uppgav källan.

Nyhetsbyråns källa angav även att det vid antändningens tidpunkt fanns personal ombord. Brandhärden ska nu vara lokaliserad och släkt efter att man valt att sänka ner ubåten under vatten – och det finns inget hot mot människor eller omgivning, rapporterar man.

Källan, till RIA, noterade samtidigt att branden startade ombord ubåten K-266 Oryol, en Oscar II-klass – som alltså är atomdriven. Ubåten är utformad för att kunna attackera hangarfartyg och totalt elva exemplar av modellen ska ha byggts. En av dem, Kursk, sjönk i augusti 2000 och tog med sig hela besättningen ner i djupet. Två andra har tagits ur drift – medan de resterande av dem fortfarande ska användas av rysk militär.

Inga ska ha skadats

Den aktuella ubåten, skriver The Telegraph, är en del av Rysslands nordliga flotta och trädde i tjänst i december 1992. Den ska ha transporterats till varvet i november för två år sedan för en schemalagd översyn som ska pågå fram till 2016.

Varvet Zvyozdochka var tidigare under dagen inte redo att kommentera de rapporterar som cirkulerade, men det fanns initialt inga uppgifter om att några skadats i samband med branden. Enligt skeppsvarvets talesperson ska ubåtens kärnreaktor även ha stängts av i samband med reparationen, samtidigt som vapen lossats.

Varvet är, enligt uppgifter till The Telegraph, specialiserat på reparationer samt hantering av atomubåtar.

Branden uppgavs ha fått fäste i isoleringen mellan två skott i ubåten. Rt.com rapporterade vid 15-tiden att det inte rörde sig om någon öppen eld, men att det bolmade kraftig rök vid platsen.

Liknande brand 2011

En liknande brand inträffade på en atomubåt i Ryssland i december 2011 när K-84 Jekaterinburg, i Delta-IV klassen, fattade eld vid ett svetsningsarbete. Branden ska ha orsakats på grund av att man inte tog hänsyns till då gällande säkerhetsföreskrifter – vilket ledde till att byggnadsställningar omkring ubåten först antändes för att sedan sprida sig vidare till isoleringen mellan skrovet.

Branden rasade i 20 timmar och lämnade efter sig nio skadade personer som andats in de giftiga ångorna, rapporterar The Telegraph. Sammanlagt orsakade olyckan tiotals miljoner dollar i skador.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag