Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk atomubåt brinner i Archangelsk

Branden på ubåten uppges ha en brandhärd på 20 kvadratmeter och ska ha uppstått i samband med svetsningsarbeten.
Atomubåten ska ha fattat eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti utbröt det under tisdagen en brand på en atomubåt – i staden Archangelsk.

Brandhärden ska nu vara släckt efter att man valt att sänka ner ubåten under vatten – och det finns inget hot mot människor eller omgivning, rapporterar nyhetsbyrån.

Kärnreaktorn ska ha varit avstängd i samband med reparation av ubåten.

Enligt en rysk säkerhetskälla, som talat med nyhetsbyrån RIA, fattade en atomubåt eld i ett varv i den nordliga provinsen Archangelsk under tisdagseftermiddagen.

– Ubåten ligger i en torrdocka och branden ska ha uppstått i samband med svetsningsarbete Enligt förhandsinformation står u-båtens gummiisolering i brand. Branden befinner sig mellan två delar av båten, uppgav källan.

Nyhetsbyråns källa angav även att det vid antändningens tidpunkt fanns personal ombord. Brandhärden ska nu vara lokaliserad och släkt efter att man valt att sänka ner ubåten under vatten – och det finns inget hot mot människor eller omgivning, rapporterar man.

Källan, till RIA, noterade samtidigt att branden startade ombord ubåten K-266 Oryol, en Oscar II-klass – som alltså är atomdriven. Ubåten är utformad för att kunna attackera hangarfartyg och totalt elva exemplar av modellen ska ha byggts. En av dem, Kursk, sjönk i augusti 2000 och tog med sig hela besättningen ner i djupet. Två andra har tagits ur drift – medan de resterande av dem fortfarande ska användas av rysk militär.

Inga ska ha skadats

Den aktuella ubåten, skriver The Telegraph, är en del av Rysslands nordliga flotta och trädde i tjänst i december 1992. Den ska ha transporterats till varvet i november för två år sedan för en schemalagd översyn som ska pågå fram till 2016.

Varvet Zvyozdochka var tidigare under dagen inte redo att kommentera de rapporterar som cirkulerade, men det fanns initialt inga uppgifter om att några skadats i samband med branden. Enligt skeppsvarvets talesperson ska ubåtens kärnreaktor även ha stängts av i samband med reparationen, samtidigt som vapen lossats.

Varvet är, enligt uppgifter till The Telegraph, specialiserat på reparationer samt hantering av atomubåtar.

Branden uppgavs ha fått fäste i isoleringen mellan två skott i ubåten. Rt.com rapporterade vid 15-tiden att det inte rörde sig om någon öppen eld, men att det bolmade kraftig rök vid platsen.

Liknande brand 2011

En liknande brand inträffade på en atomubåt i Ryssland i december 2011 när K-84 Jekaterinburg, i Delta-IV klassen, fattade eld vid ett svetsningsarbete. Branden ska ha orsakats på grund av att man inte tog hänsyns till då gällande säkerhetsföreskrifter – vilket ledde till att byggnadsställningar omkring ubåten först antändes för att sedan sprida sig vidare till isoleringen mellan skrovet.

Branden rasade i 20 timmar och lämnade efter sig nio skadade personer som andats in de giftiga ångorna, rapporterar The Telegraph. Sammanlagt orsakade olyckan tiotals miljoner dollar i skador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.