Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysaren inom L – de slåss om topposten

Nyamko SabuniFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Johan PehrsonFoto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik UllenhagFoto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

I slutet av juni väntas Liberalerna välja ny partiledare.

Allt fler ställer sig nu bakom den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni – men toppstriden beskrivs som oviss.

– Nyamko drivs av ”högerkanten” i partiet och Jimmie Åkesson har ju uttalat sig positivt om henne, säger en L-källa.

Under torsdagen meddelade Mats Persson, en av de främsta kandidaterna till partiledarposten i Liberalerna, att han lämnar toppstriden och ger sitt stöd till Nyamko Sabuni.

– Hon är en tydlig politiker med en stark liberal kompass. Och vårt parti har varit otydligt och saknat en röd tråd och därför tror jag det är bra med en partiledare som är så tydlig, säger Mats Persson till Aftonbladet.

Persson tillhör den falang i partiet som ville se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Dit räknas även Nyamko Sabuni, men i går kväll fick hon även stöd av riksdagsledamoten Arman Teimouri – som ville släppa fram Stefan Löfven.

– Jag anser att hon är den starkaste kandidaten. Hon är en orädd och vass politiker, med en bred och intressant bakgrund. Och det är det som ska fälla avgörandet, inte den gångna regeringsbildningen, säger Arman Teimouri till Dagens Industri.

Sabuni: ”Jag är intresserad”

Nyamko Sabuni har öppnat för att efterträda Jan Björklund: ”Jag är intresserad”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nyamko Sabuni säger till Aftonbladet:

– Jag är intresserad, det tror jag att jag har visat, men det måste också finnas stöd.

Sabuni skriver i ett sms till Expressen att hon inväntar besked från valberedningen efter att nomineringsprocessen avslutas den 31 mars:

”Räknar med att valberedningen hör av sig med information om läget kort därefter.”

Men enligt uppgifter till Expressen är det långt ifrån klart att Nyamko Sabuni blir Jan Björklunds efterträdare. En del i partiet anser att hon står för ”kravliberalism” snarare än socialliberalism, och att det främst är gruppen på ”högerkanten” i Liberalerna som driver kampanj för Sabuni. Att SD-ledaren uttalat sig positivt om henne ses inte heller som ett plus.

En L-källa med god insyn säger att det är ”ingenting är säkert” när det gäller kampen om vem som blir nästa partiledare. Men lägger till att partiveteranen Johan Pehrson, tidigare både gruppledare och partisekreterare, får en ”allt starkare ställning” i toppstriden.

– Det är tydligt hur han taktiskt rör sig vänsterut… accepterar januariavtalet, lägger ut på nätet hur han kramar om (gruppledaren) Christer Nylander, uttalar sig för en mer humanitärar flyktingpolitik, säger L-källan.

Pehrson öppnar för att efterträda Björklund

Enligt en L-källa blir Johan Pehrson en ”allt starkare” kandidat till partiledarposten.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När Pehrson nyligen gästade Expressen TV:s Bara politik öppnade han för att efterträda Björklund:

– Jag är väldigt smickrad av att nämnas överhuvudtaget, men det är för tidigt att säga om jag är en kandidat eller inte. Jag stänger inga dörrar och jag öppnar inga nya dörrar, sade Pehrson då.

Enligt uppgifter till Dagens Industri är Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien och även han tidigare integrationsminister, den främsta kandidaten vid sidan av Sabuni.

L-källan bekräftar för Expressen att Ullenhag har brett stöd i partiet:

– Erik Ullenhag har stort stöd från en del håll. Själv ligger han lågt och menar att det krävs stark uppslutning för att hamn ska ställa upp och därmed förstöra sin diplomatiska karriär.

 

Hetaste kandidaterna att efterträda Björklund

Nyamko Sabuni

Tidigare integrationsminister och riksdagsledamot. Har inte varit aktiv inom politiken de senaste åren, utan arbetar i näringslivet. Har öppnat för att kandidera till partiledarposten.

 

Johan Pehrson

Tidigare partisekreterare och gruppledare. Ny ekonomisk-politisk talesperson efter Mats Persson. Ville släppa fram Ulf Kristersson men står bakom januariöverenskommelsen. Har inte sagt nej till att efterträda Björklund.

 

Erik Ullenhag

L-topp och Sverige ambassadör i Jordanien, integrationsminister under Fredrik Reinfeldt. Lämnade rollen som riksdagsledamot 2016. Tillhör Jan Björklund-falangen i partiet, som ville släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

 

De vill inte

Gulan Avci

Riksdagsledamot och intergrationspolitisk talesperson. En av de mest profilerade i Liberalerna – var uttalad motståndare till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Har sagt att hon inte bli ny partiledare.

 

Cecilia Malmström

Sveriges EU-kommisionär – efterträdde Margot Wallström på posten 2010. Tidigare Europaparlamentariker och EU-minister i regeringen Reinfeldt. Ställer inte upp som kandidat till partiledarposten.

 

Birgitta Ohlson

Tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet, riksdagsledamot samt EU-minister i regeringen Reinfeldts andra mandatperiod vid makten. Utmanade Jan Björklund om partiledarposten 2017, men förlorade. Vill inte bli ny partiledare.

 

Mats Persson

Avgick nyligen som ekonomisk-politisk talesperson, eftersom han inte ville driva januariöverenskommelsen i förhandlingar. Meddelade under torsdagen att han inte kandiderar till posten som partiledare, utan stöder Nyamko Sabuni.

 

LÄS MER: L-toppen säger nej till att bli partiledare 

LÄS MER: Liberalerna i möte om att peta toppnamn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.