Rymlingar får sina straff preskriberade. Foto: Stefan Söderström
Rymlingar får sina straff preskriberade. Foto: Stefan Söderström

Rymlingar får straff preskriberat

Publicerad
Uppdaterad
Hundratals dömda personer som rymt från sitt fängelsestraff och hållit sig undan tillräckligt länge, får sitt straff preskriberat. Och antalet har ökat kraftigt de senaste åren, skriver Svenska Dagbladet.
2002 preskriberades straffen för 15 fängelsedömda. 2007 var siffran 74 personer och under fjolårets sju första månader befriades 54 rymlingar från sina straff.
Enligt Fredrik Wilhelmsson, ställföreträdande chef för klient- och säkerhetsenheten vid Kriminalvården rör det sig om få grova brottslingar och de rymmer oftast när de har några få månader kvar.

Frifotsdömda vanligaste gruppen

- Den vanligaste gruppen är de vi kallar för frifotsdömda, de som inte blivit häktade och inte dyker upp vid anstalten, säger han till SvD.
Den som häktas är oftast dömd för grövre brott och förs från häktet direkt till anstalt. De hålls ofta på slutna anstalter i början av sin fängelsetid, vilket gör det svårare att rymma då.
En översyn av preskriptionslagarna pågår på justitiedepartementet och en proposition väntas under våren nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag