Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rymdtragedin som skakade hela USA

Samtliga nio astronauter i rymdbesättningen ombord på Columbia dödades i samband med tragedin i februari 2003.
Foto: AP NASA
Brinnande vrakdelar började regna över delar av Texas efter att rymdfärjan Columbia slets sönder, strax före landningen i Florida.
Foto: DR. SCOTT LIEBERMAN / AP
Astronauten och medicinska experten Laurel Clark gjorde sin första rymdfärd och var på väg för att återförenas med sin make och son, som väntade på Kennedy Space Center.
Foto: AP NASA TV

WASHINGTON DC. Columbia hade 16 minuter kvar till landningen på marken. 

Då slets rymdfärjan sönder och brinnande vrakdelar började regna ner över Texas.

I år har de gått 16 år sedan tragedin då sju astronauter dödades. 

Drygt två veckor efter att astronauterna ombord på rymdfärjan Columbia skickades upp i rymden från Cape Canaveral skulle de återvända hem 1 februari 2003 efter sina 80 lyckade uppdrag. Men resan tillbaka till Kennedy Space Center i Florida slutade med en historisk tragedi. 

Klockan 9.16 på morgonen, med 16 minuter kvar till landning, hade Columbia tagit sig in i jordens atmosfär igen. Den befann sig 61 170 meter ovan jord när kommunikationen plötsligt bröts med markkontrollen och olyckan var ett faktum.

På marken hörde en våldsam smäll när rymdfärjan slets sönder, fattade eld och pulvriserades. 

– Vi satt vid köksbordet och hela huset skakade. Fönstren skakade, berättade Courtenay Hanson, som bor norr om Dallas, för Miami Herald. 

Vrakdelar regnade från skyn

Över stora delar av västra Texas började snart vrakdelar regna ner från skyn.

Den dåvarande presidenten George W Bush sa i ett uttalande till nationen, som var i chock efter ännu en rymdtragedi:

– I dag har vi nåtts av fruktansvärda nyheter för vårt land. Vi har förlorat Columbia. Det finns inga överlevande.  

Ombord fanns sju astronauter, sex från USA och en från Israel. Sex av besättningsmedlemmarna var gifta och flera hade barn. Flera av de anhöriga befann sig i Florida för att bevittna landningen. 

För astronatuen och den medicinska experten Laurel Clark, 41, var det första resan till rymden sedan hon började jobba med rymdprogrammet 1996. 

– Det här är min första färd och jag är väldigt spänd över att få titta ner på vår planet från rymden, sa hon inför avresan. 

Maken och sonen väntade

Knappt två veckor senare stod hennes make Jonathan och sonen Iain och väntade på att få välkomna henne tillbaka. Maken har tidigare berättat om känslorna:

– Jag befann mig vid landningsbanan i Florida, där jag hade varit otaliga gånger tidigare. Skillnaden var att den här gången var det min fru som skulle komma tillbaka. Min son var med mig och vi var väldigt exalterade, sa han enligt Herald Courier. 

Så fort tragedin var ett faktum fördes familjerna till en särskild byggnad där de fick veta vad som hade inträffat. 

Utredningen visade att en bit isoleringsskum, som slets loss under uppskjutningen, hade skadat en värmesköld. Det gjorde att rymdfärjan inte skyddades mot den extrema värmen vid återinträdet. Problemen var kända av Nasa sedan tidigare, vilket väckte kritik. Efter tragedin stoppades samtliga rymdfärder med Nasas andra rymdfärjor. 

Kvarlevor hittades

Sedan kraschen har omkring 85 000 vrakdelar hittats i västra Texas. Metallfragment, askhögar och vad som tros ha varit en del av rymdfärjans dörr hittades i ett område som omfattade 5 180 kvadratkilometer och sträckte sig från Dallas till Louisiana. Men även kvarlevor från de döda astronauterna hittades. Hundratals personer deltog i arbetet.

– Det var en tragedi, en som man inte trodde kunde hända. Men vi hade sett det förut, säger skogsskötaren Mike Lorhey till Wink News som hjälpte till i sökandet.

– Vi hittade några av de viktigaste delarna från vingen där felet inträffade, säger han.  

Columbia var Nasas allra första rymdfärja som togs i bruk 1981 och efter det genomförde 27 lyckade uppdrag. 

På 16-årsdagen av olyckan skriver Kennedy Space Center på Twitter:

”I dag hedrar vi den sista besättningen på rymdfärjan Columbia som förlorades vid rymdfärjans återinträde till jordens atmosfär 2003. Vi kommer alltid att minnas uppdrag STS-107”.

Minneshögtid för de döda

Inför 16-årsdagen hölls en minneshögtid i Florida för astronauterna på Columbia, men även besättningarna som förolyckades i tragedierna med rymdfärjorna Apollo 1 1967 och Challenger 1986. Den förre astronauten Robert Cabana talade om hur viktigt det var att komma ihåg de omkomna. 

– Vi ser oss själva inte som hjältar, vi gör bara vad vi älskar att göra. 

– Kom ihåg dessa fantastiska människor som offrade allt för att hjälpa oss andra till nya upptäckter, sa han.

Jonathan Clark, som flera gånger deltagit i minnesstunder för sin hustru och den övriga besättningen, sa 2018 till Herald Courier att hans önskan är att hustruns öde ska få människor att inte ge upp sina drömmar – även om det innebär risker. 

– Laurel sa alltid att livet är magiskt. Man måste uppskatta varje dag man lever, de människor man har omkring sig och allt man gör. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.