Den senaste veckans utveckling i Europa påverkar världen på många sätt. Nu står det också klart att USA:s och Rysslands rymdsamarbete riskerar att haverera.
Sedan år 2000 har ISS, International Space Station, varit i gång med hjälp av ett samarbete mellan flera olika länder. Omkring 240 astronauter har under åren bott på rymdstationen, där forskning bedrivs, bland annat på hur människans kropp påverkas av att vistas i rymden. Rysslands och USA:s samarbete är en viktig del av projektet.
Ryssland häcklar Biden
Men generaldirektören för NASA:s ryska motsvarighet Roscosmos, Dmitry Rogozin, har de senaste dagarna levererat ett antal inlägg på Twitter, alla med mer eller mindre aggressiv ton. Tweetsen är på ryska och han länkar bland annat till en artikel från CNN där NASA uttrycker en vilja till fortsatt samarbete.
”Under tiden fortsätter vi att analysera de nya amerikanska sanktionerna för att detaljera vårt svar”, skriver Dmitry Rogozin som kommentar, och antyder att ett fortsatt samarbete inte är självklart.
I en lång tråd tweets vänder sig Dmitry Rogozin också direkt till Biden - eller ”Alz-geimer” som han kallar honom.
”Vill du förstöra vårt samarbete med ISS?” frågar han bland annat, som ett svar på Bidens uttalande om att kapa teknik-importer för Ryssland, något som presidenten bedömer kommer att påverka landets rymdprojekt.
https://twitter.com/Rogozin/status/1496933832905404422Roscosmos-chefen har också kommit med hotfulla tweets om att ISS skulle kunna rasa ner över Europa eller USA, då Rysslands roll i ISS bland annat är att hålla rymdstationen rätt i omloppsbanan och på en altitud av 400 kilometer.

”Om du blockerar samarbetet med oss, vem kommer att rädda ISS från en okontrollerad omloppsbana och falla in i USA eller Europa”, skriver Dmitry Rogozin.
Expressen har sökt NASA med en rad frågor, men endast fått en kort skriftlig kommentar.
NASA duckar frågor
”NASA fortsätter att arbete med alla våra internationella partners, inklusive State Space Corporation Roscosmos, gällande den pågående säkra operationen av den internationella rymdstationen. De nya exportkontrollåtgärderna kommer att fortsätta att tillåta USA:s och Rysslands samarbete. Inga förändringar är planerade för myndighetens support för pågående operationer i omloppsbana eller på markstationer”.
NASA vill inte svara på frågor om vad det skulle innebära med ett avslutat samarbete, och vägrar att kommentera Dmitry Rogozins uttalanden.

En annan fråga som NASA duckar är Elon Musk, entreprenören som med sitt SpaceX tagit sig an rymden.
Miljardären, som tidigare i veckan tillgängliggjorde sitt satellit-internet Starlink för invånarna i Ukraina, svarade på Dmitry Rogozyns tweet med en bild på SpaceX:s logga. I en annan tråd, skriver en NASA-medarbetare hur SpaceX rent tekniskt skulle kunna ersätta den ryska rollen, något som Elon Musk svarar på med att skriva att det är en bra Twitter-tråd.
I nuläget befinner sig sju personer på ISS, fyra från NASA, två från Roscosmos och en från Tyskland. Ingen av dem har kommenterat världsläget på sin Twitter.