Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rymdsamarbete mellan NASA och Ryssland i fara

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rymdstationen ISS befinner sig 400 kilometer upp i rymden.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
I en lång tråd tweets vänder sig Dmitry Rogozin också direkt till Biden - eller ”Alz-geimer” som han kallar honom.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Roscosmos-chefen har också kommit med hotfulla tweets om att ISS skulle kunna rasa ner över Europa eller USA.
Foto: Kommersant Photo Agency / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Rymdsamarbetet mellan NASA och ryska motsvarigheten Roscosmos fortsätter, trots allt frostigare relationer.

Roscosmos generaldirektör Dmitry Rogozin har skrivit flera inlägg på Twitter av hotfull karaktär som motsäger NASA:s uttalanden, och häcklar Biden.

Nu närmar sig också entreprenören Elon Musk debatten, och kommer med antydningar om att ge sig in i rymdprojektet – något som NASA i nuläget vägrar att kommentera.

Den senaste veckans utveckling i Europa påverkar världen på många sätt. Nu står det också klart att USA:s och Rysslands rymdsamarbete riskerar att haverera.

Sedan år 2000 har ISS, International Space Station, varit i gång med hjälp av ett samarbete mellan flera olika länder. Omkring 240 astronauter har under åren bott på rymdstationen, där forskning bedrivs, bland annat på hur människans kropp påverkas av att vistas i rymden. Rysslands och USA:s samarbete är en viktig del av projektet.

Ryssland häcklar Biden

Men generaldirektören för NASA:s ryska motsvarighet Roscosmos, Dmitry Rogozin, har de senaste dagarna levererat ett antal inlägg på Twitter, alla med mer eller mindre aggressiv ton. Tweetsen är på ryska och han länkar bland annat till en artikel från CNN där NASA uttrycker en vilja till fortsatt samarbete.

”Under tiden fortsätter vi att analysera de nya amerikanska sanktionerna för att detaljera vårt svar”, skriver Dmitry Rogozin som kommentar, och antyder att ett fortsatt samarbete inte är självklart. 

I en lång tråd tweets vänder sig Dmitry Rogozin också direkt till Biden - eller ”Alz-geimer” som han kallar honom. 

”Vill du förstöra vårt samarbete med ISS?” frågar han bland annat, som ett svar på Bidens uttalande om att kapa teknik-importer för Ryssland, något som presidenten bedömer kommer att påverka landets rymdprojekt. 

https://twitter.com/Rogozin/status/1496933832905404422

Roscosmos-chefen har också kommit med hotfulla tweets om att ISS skulle kunna rasa ner över Europa eller USA, då Rysslands roll i ISS bland annat är att hålla rymdstationen rätt i omloppsbanan och på en altitud av 400 kilometer. 

Astronauterna Hazza Al Mansouri Emirati, Oleg Skripochka från Roscosmos och NASA:s Jessica Meir i ett träningscenter för ISS år 2019.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Om du blockerar samarbetet med oss, vem kommer att rädda ISS från en okontrollerad omloppsbana och falla in i USA eller Europa”, skriver Dmitry Rogozin.

Expressen har sökt NASA med en rad frågor, men endast fått en kort skriftlig kommentar.

NASA duckar frågor

”NASA fortsätter att arbete med alla våra internationella partners, inklusive State Space Corporation Roscosmos, gällande den pågående säkra operationen av den internationella rymdstationen. De nya exportkontrollåtgärderna kommer att fortsätta att tillåta USA:s och Rysslands samarbete. Inga förändringar är planerade för myndighetens support för pågående operationer i omloppsbana eller på markstationer”.

NASA vill inte svara på frågor om vad det skulle innebära med ett avslutat samarbete, och vägrar att kommentera Dmitry Rogozins uttalanden.

Entreprenören Elon Musk.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / AP TT NYHETSBYRÅN

En annan fråga som NASA duckar är Elon Musk, entreprenören som med sitt SpaceX tagit sig an rymden. 

Miljardären, som tidigare i veckan tillgängliggjorde sitt satellit-internet Starlink för invånarna i Ukraina, svarade på Dmitry Rogozyns tweet med en bild på SpaceX:s logga. I en annan tråd, skriver en NASA-medarbetare hur SpaceX rent tekniskt skulle kunna ersätta den ryska rollen, något som Elon Musk svarar på med att skriva att det är en bra Twitter-tråd.

I nuläget befinner sig sju personer på ISS, fyra från NASA, två från Roscosmos och en från Tyskland. Ingen av dem har kommenterat världsläget på sin Twitter.


Planeten kan ha varit beboelig förr i tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.