Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rymdresan såld – för 28 miljoner dollar

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Blue Origin skickar upp en bemannad raket i rymden för första gången den 20 juli.
Foto: ALAMY/IBL
Ombord finns en person som betalade 28 miljoner när en plats auktionerades ut. För det priset får man se jorden från rymden genom enorma fönster på rymdfarkostens kapsel.
Foto: AP / TT
Jeff Bezos kommer också att finnas ombord.
Foto: JOHN LOCHER / AP/ TT

Budgivningen är avslutad.

En lycklig vinnare får åka ut i rymden med Jeff Bezos.

Priset? 28 miljoner dollar. Alltså drygt 230 miljoner kronor.

Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin skickar den 20 juli för första gången ut en bemannad rymdfarkost ut i rymden. Ombord kommer Jeff Bezos själv att finnas. Med sig tar han sin bror Mark, personal på Blue Origin – och den person som vann auktionen.

Budgivningen startade på 4,8 miljoner dollar men gick raskt upp till mer än 20 miljoner för att i slutändan landa på 28 miljoner dollar. Namnet på personen som får följa med har inte avslöjats ännu. Vinsten kommer att doneras till Blue Origins ideella utbildningsprojekt ”Club for the future”. 

Viktlösa i tre minuter

Rymdfarkosten de ska färdas med är en New Shepard. Vid en flygning lyfter raketen och en kapsel från avfyrningsplatsen i Texas. När ekipaget närmar sig Karmanlinjen – den gräns på ungefär 100 kilometers höjd som räknas som gränsen till rymden – separeras kapsel och raket. Momentum gör att kapseln fortsätter förbi gränsen innan den vänder åter och landar med hjälp av fallskärmar. Raketen i sin tur gör en kontrollerad vertikal landning med hjälp av sin raketmotor. Både raket och kapsel är återanvändbara. 

Sex personer kan följa med i kapseln som är försedd med enorma fönster för att ge en så bra utsikt över jorden som möjligt, under de tre minuter som passagerarna befinner sig i viktlöst tillstånd.

I framtiden kommer Blue Origin erbjuda kommersiella resor med New Shepard. Vilket pris som kommer att gälla är ännu oklart, men en prislapp på omkring 200 000 dollar – motsvarande 1,7 miljoner kronor – har diskuterats.

Nasa till SpaceX: Förbered er för kollision

Dramat i rymden – astronauter hamnar på kollisionskurs med rymdskrot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.