Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens rikaste vill att vi lämnar jorden för alltid

Blue Origins raket genomför sin fjärde lyckade testflygning den 19 juni 2016.
Foto: BLUE ORIGIN/IBL
Amazongrundaren Jeff Bezos är jordens rikaste person. Här med hustrun Mackenzie Tuttle.
Foto: SPLASH NEWS/IBL SPLASH

Jeff Bezos tänker inte bara skicka upp turister i rymden.

Han vill att människan lämnar jorden för alltid.

Om någon annan hade sagt just detta hade det varit lättare att bara skaka på huvudet och avfärda saken som en vild fantasi. 

Men Amazongrundaren är världens rikaste person – och har resurser.

I Wired porträtteras Amazons grundare, Jeff Bezos, ur ett annorlunda perspektiv – som en av rymdfartens stora välgörare.

För New Mexico-sonen, som blivit rik på e-handel och i oktober 2018 beräknades vara god för 164 miljarder dollar, väcktes intresset för rymden tidigt. Den blivande internetentreprenören var bara fem år gammal när han följde Apollo 11-äventyret på en svartvit tv-apparat 1969. Månlandningen var bara början på ett livslångt engagemang. Science fiction-litteratur, vetenskapsprogram, rymdfilmer – Jeff Bezos kastade sig över allt han kom över.

Han inspirerades av författaren Isaac Asimovs och fysikern Gerard O'Neills storslagna visioner. De föreställde sig en värld där människan bor i rymdstationer i omloppsbana runt jorden. I denna bild av framtiden skulle vår planet inte längre vara vårt hem utan bara ett slags nationalpark för semester och rekreation. I vardagen skulle vi bara betrakta vår gamla jord på avstånd – från ett fönster i en boendemodul.

Tanken fångade en hel generation rymdnördar på 1970-talet, inklusive en ung Jeff Bezos.

Hans övertygelse har bara växt sedan dess. Jordens resurser räcker inte längre till. En dag kommer de att vara slut. Människan behöver en plan B.

Demonstration i Berlin mot lönerna hos Amazon.
Foto: IBL

Amatörerna blev proffs

Det dröjde innan Jess Bezos satte sina egna planer i verket.

Efter avklarad utbildning flyttade han till Seattle och startade framgångssagan Amazon. Men han slutade aldrig att drömma. Under åren samlade Amazongrundaren likasinnade – kolleger och vänner som också var rymdnördar. 2000 grundades Blue Origin med den kortsiktiga målsättningen att skicka människor högt upp i jordens atmosfär.

I början liknade rymdföretaget mest en klubb för glada och ganska kunniga amatörer. Allt skulle förändras. 2003 började företaget anställa riktiga och erfarna rymdfartsingenjörer som tidigare hade arbetat med statliga amerikanska projekt.

Det är otroligt dyrt att bygga en rymdfarkost. Särskilt om den bara kan användas en gång. Därför var ett av de första målen att konstruera en raket som kan landa – och därmed återanvändas.

Som att ta en dykkurs

Snart når Blue Origin en milstolpe på resan mot stjärnorna.

Jeff Bezos tänker skicka i väg passagerare för första gången 2019 – och möjligtvis rymdturister senare samma år. Eftersom flygningen är automatiserad och sker i relativt komfortabla utrymmen ska det bara krävas någon dags träning för blivande amatörastronauter. Jeff Bezos jämför det med att ta en dykkurs.

Visserligen har Blue Origin inte sagt något om vad en biljett ska kosta, men resenärer kan räkna med att få betala några hundratusen dollar för en färd upp i det blå.

Dyrt för en resa som bara varar i 11 minuter. Men utsikten långt ovanför jorden i äkta tyngdlöshet lär bli en spektakulär upplevelse för den som har råd.

September 2015: Amazongrundaren Jeff Bezos presenterar nya raketen. Floridaguvernören Rick Scott applåderar.

Rymdmecenaterna

Jeff Bezos är inte ensam.

Under historien har rika mecenater främjat och finansierat konst, litteratur och vetenskap. Nu plöjer några framträdande privata entreprenörer ner miljarder i en rymdkapplöpning som fått nytt liv sedan Apolloprogrammets utslocknande på 1970-talet. 

Hittills har Jeff Bezos Blue Origin fått mindre uppmärksamhet än SpaceX, som ägs av en annan techmiljardär med rymdvisioner, Elon Musk.

SpaceX har genomfört 60 lyckade testflygningar med sin Falcon 9 och sysselsätter omkring 6000 personer, Blue Origin cirka 1500.

Andra entreprenörer, som Virgin Groups Richard Branson och Microsofts numera avlidne Paul Allen, har också finansierat rymdprojekt.

LÄS MER: Så ska Elon Musk skicka en miljon människor till Mars.

Drömmen är att göra rymden tillgänglig och målet är att skapa den infrastruktur som krävs för att ta språnget ut.

Men Jeff Bezos har också mer långsiktiga idéer, planer som ska göra tillvaron i rymden permanent. Han drömmer om rymdstationer som i framtiden ska bli hem åt miljoner människor. Men det lär dröja. Sannolikt kan visionen inte förverkligas förrän långt efter att Bezos och vi andra nu levande är döda.

Amazongrundaren har uttryckt frustration över den långsamma utvecklingen. Han är överraskad av det faktum att det som mest i rymden - under ett givet ögonblick – bara har funnits 13 människor samtidigt.

Finns det viktigare frågor?

Amazongrundarens planer är förstås svindyra.

Det första Jeff Bezos måste bevisa, innan det ens kan bli aktuellt med turistresor till atmosfärens utkant, är att hans raket inte dödar sina passagerare.

Och det finns gott om kritiker, människor som menar att jorden rikaste person i stället borde fokusera på att motverka till exempel klimathot och fattigdom.

Den amerikanske politikern Bernie Sanders tycker att det är "absolut absurt" att Jeff Bezos spenderar miljarder på rymdresor, men inte har råd att betala sina anställda på Amazon anständiga löner.

Till Jeff Bezos försvar kan sägas att han har skänkt enorma summor till välgörenhetsprojekt. Och i oktober höjde Amazon grundlönen för anställda.

Själv är multimiljardären övertygad. Han tror att Blue Origin – på lång sikt – är hans allra viktigaste projekt och att människans enda räddning är att lämna jorden.

Helst före katastrofen drabbar oss.