Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens första foto på ett svart hål

Forskare har för första gången lyckats fotografera ett svart hål.
Foto: EHT COLLABORATION
Foto: PETE MAROVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Forskare har i dag visat upp det första fotografiet av ett svart hål i rymden.

Fotot visar ett svart hål som är många gånger större än vårt solsystem, och ligger flera miljoner ljusår bort.

Det svarta hålet är 40 miljarder kilometer brett, och ligger 500 miljoners biljoner kilometer - eller 55 miljoner ljusår - bort.

Fotografiet togs av Event Horizon Telescope (EHT), ett globalt nätverk av åtta radioteleskop.

”Det är ett absolut monster”

– Det vi ser på bilden är större än hela vårt solsystem, med en massa på 6.5 miljarder gånger vårt egen sol, säger Professor Heino Falcke på Radbouds universitet i Nederländerna och styrelseordföranden för EHTs vetenskapliga råd, till BBC.

– Det är ett av de tyngsta svarta hålen som vi tror existerar. Det är ett absolut monster, tyngdviktsmästaren av svarta hål i universum.

Bilden, som enligt forskare är det starkaste beviset hittills att supermassiva svarta hål finns, visar en gul-orange ring runt det svarta hålet.

– Det känns som att titta in i helvetets portar, i slutet av tid och rum, säger Professor Falcke.

En historisk bild

– Både för fysiker, astronomer och andra människor är svarta hål de ställen i universum som är mest mystiska, där vi vet att här krockar vår förståelse av fysikens lagar med verkligheten på ett väldigt intressant sätt, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, till TT.

Att bilden ens har tagits är ett enormt framsteg, och det har redan börjat pratas om att EHT bör få Nobelpris.

– Om det verkligen är en bild av ett svart hål, då är det ett Nobelpris. Det är väldigt, väldigt stort, sade Jonatan Selsing, forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet, till videnskap.dk före presentationen.