Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges nya satellit ”Mats” skickas ut i rymden i vinter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linda Megner är glad över att Mats snart är starklar.
Foto: Börje Lundberg
Foto: NASA / EYEVINE/IBL / NASA / EYEVINE/IBL EYEVINE

Den här glänsande apparaten är Sveriges nya satellit.

Den kallas Mats och skickas ut i rymden i december med hjälp av en rysk raket. Det har gått 18 år sen förra gången. Då var det Odin som gick till väders.

Mats är stor som en diskmaskin, väger 60 kilo och ska studera vågrörelser i det yttersta lagret av jordens atmosfär, gränsskiktet till rymden på cirka 80 kilometers höjd.

– Det är jätteviktigt att ha koll på den delen av atmosfären, det har inte gjorts förut, säger Linda Megner, docent i atmosfärfysik vid Stockholms universitet.

Snurrar på 600 kilometers höjd

Själv snurrar Mats på 600 kilometers höjd och blickar alltså ner mot jorden. Ett teleskop med specialdesignade speglar gör att Mats kan ta 3 D-bilder av atmosfären.

Fem år tog det för OHB i Kista att konstruera satelliten. Slutnotan med uppskjutning och allt är 140 miljoner kronor. Bekostas av statliga Rymdstyrelsen.

– Vi ger svenska forskare möjlighet till kvalificerad forskning till relativt låg kostnad, säger Ronnie Lindberg, projektansvarig.

Närmast ska nu Mats plågas i diverse tuffa tester: skakningar, extrem värme, extrem kyla med mera.

Rymden är en hårdhänt miljö.