Från 02:10 och cirka fem timmar framåt på måndagsmorgonen den 28 september kommer en supermåne lysa upp mörkret.
Under en supermåne befinner sig månen i sitt närmaste avstånd till jorden i en viss omloppsbana, även kallad apsis, samtidigt som det är fullmåne.
– Den kommer att uppfattas som mycket större, men egentligen är den bara 8 % närmare än medelavståndet. Det är ett spektakulärt och ovanligt fenomen och det är alltid kul att se. Allmänhetens blickar riktas mot stjärnhimlen, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Tycho Brahe-sällskapet.
Vanligtvis kan månen inte komma närmare än 356 000 kilometer från jorden. Men under måndagens fullmåne är avståndet i stället 354 000 kilometer.
Blodmånen tar över
Efter en timme kommer supermånen ge plats för nästa sällsynta fenomen, blodmånen.
När jorden placerar sig mellan månen och solen uppstår en total månförmörkelse och månen färgas glödande röd.
Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda månen.
– Till skillnad från en solförmörkelse är månförmörkelsen, blodmånen, synlig över hela jordklotet. Det kommer att synas bra i Sverige och Europa, andra sidan har inte samma tur, säger Peter Linde.
Det är ytterst ovanligt att en supermåne och en blodmåne sammanfaller, sist det inträffade var 1982 och nästa gång blir inte förrän år 2035.
För att tydligt se månens uppvisning är det bra att befinna sig på en mörk plats med bra utsikt mot sydvästlig riktning.
Hela förloppet är slut kl 07.22, men månen går ner i Sverige redan 06.50.
Förknippas med naturkatastrofer
Många förknippar supermånen med stora naturkatastrofer som tsunamis och jordbävningar. Den har till och med blivit beskylld för att Titanic sjönk, men astronomen Peter Linde, och många med honom, dementerar det.
– Det finns en stor hysteri och villfarelse runt denna typ av fenomen och dess påverkan. Det har nog koppling till att man förr i tiden inte hade koll på vad som hände och hittade på förklaringar. Men i och med all astronomisk forskning som gjorts vet vi nu exakt vad som sker och sådana myter stämmer inte.