Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supermåne och blodmåne – samtidigt

Under fem timmar kommer du kunna se blodmånen skifta färg.
Foto: Maurizio Gambarini / Epa / Tt
Här kan man se fenomenet över Kinas huvudstad Peking senast det var aktuellt.
Foto: Ng Han Guan
Senast en supermåne och en blodmåne sågs samtidigt var 1982.
Foto: Jan Wiriden

Måndag den 28 september bjuder månen på två olika spektakulära himlafenomen - under samma natt.

En blodröd supermåne befinner sig ovanligt nära jorden, under fem timmar kan du tydligt se den skifta färg.

Det dröjer 17 år innan samma sak inträffar igen.

Så får du ut det mesta av blod- och supermånen

- Skriv in det i din kalender och gå upp i tid. Hela förloppet börjar kl 02:10, då fullmånen glider in i jordens halvskugga. Kl 03:07 börjar månen se ovanlig ut när den når fram till jordens så kallade kärnskugga. Mellan 04:11 och 05:24 är förmörkelsen som bäst och rödast.

- Missa inte planeterna bakom dig. Medan månen är stor och blodröd i väster händer det mycket på andra sidan himlen. Medan förmörkelsen pågår kan du skåda flera planeter i öster – också utan teleskop. Kl 05:30 till exempel ser du två starkt lysande stjärnor i öster med två andra mellan dem. De två ljusa är planeterna Venus och Jupiter.

- Titta ordentligt. Under en total månförmörkelse kan det bli svårt att hitta månen på himlen, trots att det är fullmåne. Den ligger dold i jordens skugga men likt en röd solnedgång sipprar ändå ljus med längre våglängder – röda nyanser – genom jordens atmosfär och ut till månen.

- Titta lågt i sydväst och väst. För att se månförmörkelsen behöver du fri sikt mot sydväst och väst. Du behöver inget teleskop men månen ser fin ut i fältkikare om du har en till hands.

- Morgontrött? Titta ut kl 06:00 så ser du slutet. Även du som tittar ut sent kan få vara med om något fint. Månen lämnar kärnskuggan kl 06:27 och börjar se hel ut igen.

Källa: www.popast.nu

Från 02:10 och cirka fem timmar framåt på måndagsmorgonen den 28 september kommer en supermåne lysa upp mörkret.

Under en supermåne befinner sig månen i sitt närmaste avstånd till jorden i en viss omloppsbana, även kallad apsis, samtidigt som det är fullmåne.

– Den kommer att uppfattas som mycket större, men egentligen är den bara 8 % närmare än medelavståndet. Det är ett spektakulärt och ovanligt fenomen och det är alltid kul att se. Allmänhetens blickar riktas mot stjärnhimlen, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Tycho Brahe-sällskapet.

Vanligtvis kan månen inte komma närmare än 356 000 kilometer från jorden. Men under måndagens fullmåne är avståndet i stället 354 000 kilometer.

Blodmånen tar över

Efter en timme kommer supermånen ge plats för nästa sällsynta fenomen, blodmånen.

När jorden placerar sig mellan månen och solen uppstår en total månförmörkelse och månen färgas glödande röd.

Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda månen.

– Till skillnad från en solförmörkelse är månförmörkelsen, blodmånen, synlig över hela jordklotet. Det kommer att synas bra i Sverige och Europa, andra sidan har inte samma tur, säger Peter Linde.

Det är ytterst ovanligt att en supermåne och en blodmåne sammanfaller, sist det inträffade var 1982 och nästa gång blir inte förrän år 2035.

För att tydligt se månens uppvisning är det bra att befinna sig på en mörk plats med bra utsikt mot sydvästlig riktning.

Hela förloppet är slut kl 07.22, men månen går ner i Sverige redan 06.50.

Förknippas med naturkatastrofer

Många förknippar supermånen med stora naturkatastrofer som tsunamis och jordbävningar. Den har till och med blivit beskylld för att Titanic sjönk, men astronomen Peter Linde, och många med honom, dementerar det.

– Det finns en stor hysteri och villfarelse runt denna typ av fenomen och dess påverkan. Det har nog koppling till att man förr i tiden inte hade koll på vad som hände och hittade på förklaringar. Men i och med all astronomisk forskning som gjorts vet vi nu exakt vad som sker och sådana myter stämmer inte.