Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands plan: Bygga en egen rymdstation

En historisk uppskjutning till den Internationella rymdstationen ägde rum i november i fjol.
Vice premiärminister Yuri Borisov smider nya rymdplaner som kan förverkligas om president Putin ger klartecken.
Foto: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det blir slut på det rysk-amerikanska rymdsamarbetet om Putin ger klartecken.
Foto: IVAN VAGNER/RUSSIAN SPACE AGENCY / VIA REUTERS X80001

Ryssland är redo att börja bygga sin egen rymdstation och sätta den i omlopp till 2030, skriver Reuters.

– Om du vill göra det bra, gör det själv, säger rymdchefen Dmitry Rogozin till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Om Rysslands president Vladimir Putin ger grönt ljus för den planerade stationen, skulle det betyda slutet för det ryska samarbetet med den internationella rymdstationen ISS.

– Om vi ​​2030, i enlighet med våra planer, kan sätta stationen i omlopp kommer det vara ett kolossalt genombrott, säger Dmitry Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos, till Interfax.

Astronauter och kosmonauter från USA, Ryssland och 16 andra länder har arbetat på den internationella rymdstationen sedan 1998. Samarbetet har varit ett av de närmsta mellan USA och Ryssland, men relationen har satts på prov den senaste tiden. Dispyterna handlar bland annat om mänskliga rättigheter och cyberattacker, skriver Reuters.

Robotar och artificiell intelligens

I en intervju med rysk tv i helgen sa Dmitry Rogozin att den ryska stationen, till skillnad från ISS, sannolikt inte skulle vara permanent bemannad. Detta eftersom dess banor skulle utsätta den för högre strålning. 

Rymdchefen sa även att Ryssland kan överväga att låta utländska besättningar besöka stationen, ”men stationen måste vara nationell ... Om man vill göra det bra, gör det själv.”

Enligt nyhetsbyrån Interfax kan Ryssland spendera uppemot 6 miljarder dollar – nästan 50,5 miljarder kronor – på projektet.

Nasa släppte nyligen nya bilder från planeten Mars.