Om Rysslands president Vladimir Putin ger grönt ljus för den planerade stationen, skulle det betyda slutet för det ryska samarbetet med den internationella rymdstationen ISS.
– Om vi 2030, i enlighet med våra planer, kan sätta stationen i omlopp kommer det vara ett kolossalt genombrott, säger Dmitry Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos, till Interfax.
Astronauter och kosmonauter från USA, Ryssland och 16 andra länder har arbetat på den internationella rymdstationen sedan 1998. Samarbetet har varit ett av de närmsta mellan USA och Ryssland, men relationen har satts på prov den senaste tiden. Dispyterna handlar bland annat om mänskliga rättigheter och cyberattacker, skriver Reuters.
Robotar och artificiell intelligens
I en intervju med rysk tv i helgen sa Dmitry Rogozin att den ryska stationen, till skillnad från ISS, sannolikt inte skulle vara permanent bemannad. Detta eftersom dess banor skulle utsätta den för högre strålning.
Rymdchefen sa även att Ryssland kan överväga att låta utländska besättningar besöka stationen, ”men stationen måste vara nationell ... Om man vill göra det bra, gör det själv.”
Enligt nyhetsbyrån Interfax kan Ryssland spendera uppemot 6 miljarder dollar – nästan 50,5 miljarder kronor – på projektet.