Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rymdsonden har fullt upp med selfies från Mars

Första bilden på Mars tagen av Insight.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
En av bilderna som tagits av Insight på plats på Mars.
Foto: NASA HANDOUT / EPA / TT
Glada miner i Pasadena, Kalifornien, efter att Insight landat.
Foto: BILL INGALLS / NASA/ POLARIS POLARIS IMAGES

För lite drygt en vecka sedan landade Nasas rymdsond Insight på Mars, hårt uppvaktad av världens samlade medier. Nu har sonden fullt upp med att bland annat ta "selfies".

– Allt ser helt normalt ut. Jag har inte hört något som kan peka på problem med landaren, säger Stas Barabash, professor i experimentell rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Han berättar att Nasas ingenjörer är fullt upptagna med att starta, testa och verifiera alla de instrument och olika tekniska system som finns på sonden. Allt har varit nedsläckt under resan från jorden och under landning. Nu måste man undersöka om de alls fungerar.

– Just nu är det mest tekniska rapporter, som inte intresserar någon utanför, säger han.

En av bilderna som tagits av Insight på plats på Mars.
Foto: NASA HANDOUT / EPA / TT

Insight har tagit bilder på Mars

Av sondens Twitterkonto framgår att den har tagit ett antal första bilder av sig själv, men också den omgivande dammiga marsianska sandöknen. Till skillnad från kanske de flesta "selfies" som tas är detta kritiskt viktiga bilder – de ska skvallra om hur landningen gick och hur sonden står placerad.

– Forskarna tittar nu på bilderna och studerar vad som finns runt landaren. Att den står bra och att inget hotar själva landaren. Sedan väljer de en plats och tid för att placera ut instrumenten på marken. Det tar tid, säger han.

Enligt Nasas webbplats har sonden också så smått börjat utforska marken, men regelrätta mätningar som ligger till grund för studierna av planeten väntas kunna starta först om tio veckor.

– Men när själva forskningsresultatet kommer är mer svårt att säga. De behöver göra långa mätningar för att kunna dra vissa slutsatser. Så det kan ta ganska lång tid, säger Stas Barabash.