Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rymdsonden förbi Pluto – glädje på Nasa

Efter att ha färdats i nio år når nu rymdsonden New Horizons äntligen fram till dvärgplaneten Pluto klockan 13:49 på tisdagen.
Foto: Bill Ingalls
Nu är äntligen det historiska ögonblicket här. NASA-sonden har kostat 6 miljarder kronor och är den första sonden som når Pluto.
Foto: Bill Ingalls
Foto: Bill Ingalls
Rymdfarkosten New Horizons.
Foto: NASA

Efter att ha färdats i nio år når nu rymdsonden New Horizons äntligen fram till dvärgplaneten Pluto klockan 13:49 på tisdagen.

Nu är äntligen det historiska ögonblicket här. NASA-sonden har kostat 6 miljarder kronor och är den första sonden som når Pluto.

På NASA var dagen efterlängtad och de jublade av glädje över att äntligen ha uppnått sitt mål.

– Det är en ärans dag, sa Charlie Bolden, NASAS chefsadministratör.

I sändningen som kablades ut över världen viftar personalen med amerikanska flaggor.

https://twitter.com/NASA/status/620921196117409792

När NASA twittrade ut nyheten retweetades den genast flera tusen gånger.


https://twitter.com/NASA/status/620924131047936000

Rymdsonden New Horizons förväntas ta nya och helt unika bilder och data på dvärgplaneten som kan ge fler förklaringar till vårt solsystems uppkomst.

– Vi har redan fått hem bilder som ska tolkas av. Vi ska nog kunna visa er färgbilder senare under tisdagen, sa NASAS projektledare Alan Stern under presskonferensen strax före tre på tisdagen svensk tid.

Trots att det tagit nio år att åka dit, utesluter NASA inte en ny färd.

– Pluto är så vetenskapligt intressant att vi troligen kommer tillbaka för en landstigning i framtiden, säger Alan Stern under presskonferensen.

Men det finns en liten risk att kursen kan få sonden att hamna i ett regn av farligt kometsplitter.

Dramatisk händelse

Framåt kvällen, svensk tid, skickas en signal till jorden som når forskarna i Florida nära fem timmar senare. Inte förrän då vet de om projektet lyckats.

Projektledaren Alan Stern hoppas inte att han kommer vara sömnlös över situationen men säger att det kommer bli dramatiskt.

– Tills vi passerat den där punkten vet vi inte med säkerhet att vi har tagit oss igenom systemet och att det inte blir några splitterträffar, säger han till AP.

Rymdfärder är en riskabel verksamhet och tidigare har aldrig någon farkost vågat sig in Kuiperbältet. Alan Stern beskriver Kuiperbältet i utkanten av solsystemet som "rena rama skottlossningen" av kometer och mindre partiklar.

– Vi flyger in i det okända, säger Alan Stern.

Under presskonferensen på tisdagen utvecklade han resonemanget.

– Det skulle vara en oerhörd besvikelse om sonden blev förstörd, men jag tror inte att den blir det. Vi har vägt in riskerna som finns, säger han.

Tycker du att Pluto ska få tillbaka sin status som planet?