Nya bevis: Flytande vatten på Mars

Längs branta sluttningar på Mars kan man se mörka stråk som ser ut som bäckfåror. Forskare har nu visat att fårorna innehåller saltlösningar som bildats helt nyligen, ett bevis för vatten på Mars idag.
Foto: NASA
Mörka stråk längs sluttningen av kratern Garni på Mars. Stråken, som är några hundra meter långa, består av saltlösningar som bildars när vatten rann längs sluttningen.
Foto: NASA
Vatten tros ha runnit nerför den här sluttningen på Mars. De mörka stråken är saltlösningar som bildats av vattnet.
Foto: NASA

Det finns flytande vatten på Mars i dag.

De nya uppgifterna från Nasa väcker frågan om det kan finnas liv på den röda planeten - och nu vill den amerikanska rymdmyndigheten dit skicka människor för att besvara frågan.

– Jag ser fram emot den dagen, säger John Gunsfeld vid Nasa på en presskonferens.

På en presskonferens 17.30 kom så den amerikanska rymdmyndigheten Nasas avslöjande som det spekulerats friskt kring: det finns med största sannolikhet flytande vatten på planeten Mars.

– Det tog multipla rymdfarkoster många år att lösa mysteriet, och nu vet vi att det finns flytande vatten på ytan till den här kalla planeten, säger Michael Meyer, forskare vid Nasa under presskonferensen.

Vatten är en av förutsättningarna för liv på jorden, men om det finns liv på planeten är fortfarande oklart.

Nu hoppas Nasa på att snart kunna skicka människor till Mars för att undersöka om det finns liv på planeten.

– Vi kan svara på frågan genom att skicka dit människor, och jag ser fram emot den dagen, säger John Gunsfeld vid Nasa på presskonferensen.

LÄS OCKSÅ: Nya fynd gör rymden hetare än någonsin

Mörka linjer

Slutsatsen att det finns vatten på Mars, som först presenterades i Nature Geoscience, drar amerikanska forskare som funnit de första säkra bevisen för saltlösningar som nyligen bildats på planetens yta.

Upptäckten gjordes med hjälp av en spektrometer på Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter som ligger i omloppsbana kring planeten.

Med spektrometern har man på fyra platser på Mars upptäckt vad som ser ut som mörka linjer, som liknar bäckfåror, längs de branta sluttningarna.

Sepktrometern som delar upp ljus i olika våglängder visar att de består av tre olika typer av saltlake.

Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, menar att upptäckten av vatten på Mars är intressant av flera anledningar.

– Det är intressant när man ska försöka kartlägga Mars historia, hur och varför den har gått från en varm och blöt planet till en ganska torr och kall värld som den är i dag, säger hon.

Liknande förutsättningar för liv

Även Sundin menar också att upptäckten är intressant när det gäller möjligheten till liv.

– Kopplingen mellan förekomsten av liv här på jorden och vatten är väldigt stark. Man kan säga är att de förutsättningarna som fanns på jorden, att de finns även på Mars, säger Maria Sundin men betonar att det inte är samma sak som att det finns liv på Mars.

Det har redan tidigare bevisats att det funnits vatten på Mars, men med de nya bevisen står det klart att det finns vatten just nu.

– Vi har vetat att mars har haft vatten tidigare men nu kommer bevisen att det fortfarande finns vatten, säger Maria Sundin.

Viktig upptäckt för framtida Mars-resor

Om en bemannad expedition till Mars blir verklighet i framtiden skulle det underlätta oerhört om man slapp transportera dit allt vatten som behövs.

– Den här upptäckten ger oss en mycket bättre bild av vad Mars har för resurser som är användbara för framtida resenärer. Jag tror att vi kommer skicka människor till Mars i den nära framtiden, som kommer att kunna leva där, resurserna finns, säger John Gunsfeld vid Nasa på presskonferensen.

Enligt Maria Sundin underlättar det också på fler sätt.

– I vårt eget solsystem finns det vatten på några månar längre ut i solsystemet, men Mars är väldigt mycket närmare oss. Det innebär att inför kommande expeditioner till Mars att man mer omsorgsfullt kan välja vilka platser som det är extra viktiga att titta på.

LÄS OCKSÅ: Nya filmen visar Plutos otroliga landskap

Alla fynden har gjorts på planetens södra halvklot. Tre är kratrar, en är en djup sänka i berggrunden. Bäckfårorna uppstår på varma sluttningar med stark solstrålning och utvidgas tydligt under sommaren. Temperaturerna varierar mellan 23 minusgrader och 27 plusgrader.

FAKTA

Mars

Mars är den yttersta av de fyra jordliknande planeterna. Den kallas "den röda planeten" eftersom dess yta är rödfärgad av stora mängder järnoxid.

Mars har en radie som bara är hälften av jordens och dess massa är bara en tiondel av jordens massa. Planeten har två små månar, Phobos och Deimos.

Året på Mars är nästan dubbelt så långt som på jorden, 687 dygn, en effekt av att planeten ligger längre från solen än vår egen planet. Däremot är dygnet nästan exakt lika långt som på jorden.

Mars har en tunn atmosfär av koldioxid, kväve och argon.

Källa: NE.

TT