Mystiskt ljusfenomen sveper över landet

Experten Clas Svahn tror att det är Bolid, en stor rymdsten som gått in i atmosfären.
Foto: Privat
Ett mystiskt ljusfenomen har synts under kvällen, och flera människor har hört av sig angående ljuset.
Foto: Privat

Raketer, åska – eller ett ufo? Ett ljusfenomen sågs på flera platser i Sverige på fredagskvällen.

– Alldeles nyss såg jag när något föll från himlen, det var som ett stort eldklot som föll från himlen, säger Sabina som såg detta i Vallentuna utanför Stockholm.

Troligaste förklaringen är att det rör sig om en så kallad bolid, en extra ljusstark meteor.

Klockan var då strax efter 19.

– Hela himlen lystes upp . Jag blev ganska rädd. Det gick otroligt fort. Det såg ut som en pingisboll i himlen. Den var stor och nära, säger Sabina.

Flera personer har hört av sig till Expressen och berättat att de har sett ett mystiskt ljusfenomen. Enligt vissa har det liknat nödraketer, andra beskriver det som blixtar och ett starkt ljussken.

Flera vittnen

Henrik som bor på Östermalm i Stockholm blev också vittne till det udda fenomenet.

– Jag gick på Birger Jarlsgatan och ringde min pappa klockan 19.04 då jag såg två ljussken som jag trodde var raketer som hade skjutits upp över hustaken. Det lät som elektriska pulser och när det drog i väg i hög fart blev det två blixtar.

– Samtidigt sade min pappa i telefon att han såg två blixtar och skulle gå ut på balkongen för att se om det åskade. Och han bor i Hässelby, säger Henrik.

Minna Rimbe bor på Lidingö i Stockholm och såg hur skenet tog över horisonten.

– Det strålade ut och var lite blåaktigt. Vi blev lite rädda faktiskt. Det liknande ingen blixt eller så utan enormt stort, säger Minna Rimbe som bor på Lidingö i Stockholm.

Även SMHI har fått samtal om ljusskenet.

– Piloter som flugit har hört av sig och frågat men vi kan inte säga vad det är. Det är inget som har med väder att göra i alla fall, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI.

Mycket starkt ljussken

Troligen rör det sig om en så kallad bolid.

Det som hänt i kväll är att en något större sten har kommit in i atmosfären och brunnit upp. Min gissning är att det rör sig om en sten som är någonstans mellan en tennisboll och fotboll i storlek. När den rör sig så otroligt snabbt i atmosfären så kommer friktionen från atmosfären att värma upp utsidan och sedan slita bort materialet på utsidan och den här effekten ger ett glödande sken säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.