Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundra stjärnfall i timmen väntas i natt

Fredrik Azmani Rosales fångade stjärnfallet på bild i Tullinge natten mot fredag.
Foto: Fredrik Azmani Rosales/Läsarbild

Titta upp mot himlen i kväll.

Meteorskuren "Persiderna" väntas bli som intensivast under fredagsnatten och om inte molnen täcker himlen kan du se hundra stycken i timmen.

– Ju närmare ursprungskometen man är desto större chans är det att se stjärnfall, säger Charlotte Sikö Helin, ordförande i Hallands astronomiska sällskap.

Meteorer

Meteorer är stoftpartiklar som kolliderar med jorden och genom friktion mot atmosfären hettas upp och förångas.

Meteorer rör sig tiotals kilometer per sekund.

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer i augusti varje år när jorden passerar kometen Swift-Tuttles bana.

Källa: TT/Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Egentligen är det inte stjärnor som faller, det är skräp från kometen Swift-Tuttle som brinner upp när stoft och småsten kommer in i jordens atmosfär. När vår planet passerar kometens omloppsbana och dess svans lämnar spår under några dagar över vår himmel. Störst chans att se kometens stoff brinna har du på en mörk och molnfri plats.


LÄS OCKSÅ: Titta upp! Här är årets bästa stjärnhimmel


Ta med filt och termos och vänta

Charlotte Sikö Helin från Hallands astronomiska sällskap, rekommenderar att ta med en filt och en termos för att hålla sig varm tills dess att skådespelet börjar. Flera astronomiska sällskap och observatorier anordnar träffar för att titta på meteorregnenet och i kväll väntas det intensivaste stjärnfallet ske.

– I och med att det fortfarande är så ljust ute så får man vänta fram till elva, halv tolv innan det startar. Det riktigt maffiga sker mitt i natten, säger Charlotte Sikö Helin.

Kometen Swift-Tuttle passerar mellan solen och Jupiter och när isbumlingarna som finns i den värms upp av solen brinner stoffet upp och syns i atmosfären. Fenomenet har fått namn av den stjärnbild den passerar, Perseiderna. Swift-Tuttle kunde senast beskådas 1992 och nästa år vi kommer att kunna se kometen är 2126.

Fångade stjärnfallet på bild

Fredrik Azmani Rosales fångade stjärnfallet på bild i Tullinge natten mot fredag.

– Man får ha mycket tålamod, jag satt i minst 30 minuter och väntade innan det hände något. Precis när jag höll på att ge upp började det hända grejer, berättar han.

Han började fota och fick tillslut till några bra bilder. Tricket är att ställa in kameran rätt.

– Jag hade ett ISO-tal på 800 och en slutarhastighet på 80 när jag tog den här bilden, säger Fredrik Azmani Rosales.


Expressen TV: Himlen lystes upp av många stjärnfall