Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den första rymdresan med bara civila är inledd

Fyra passagerare åker upp 575 kilometer över jordytan
Foto: JOE MARINO/UPI/SHUTTERSTOCK
Foto: JOE MARINO/UPI/SHUTTERSTOCK

Den första rymdresan med bara civila ombord, utan någon utbildad astronaut, inleddes i natt.

– Få har kommit förut men många är på väg att följa efter. Dörren är öppen nu och det är ganska häftigt, säger rymdturisten Jared Isaacman tio minuter efter starten enligt CNBC.

Kapseln med fyra civila rymdturister ombord lyfte från Kennedy Space Center i Florida vid 02-tiden svensk tid natten mot torsdag. Det är inte första gången civila är i rymden, men det är första gången som det sker utan en utbildad astronaut ombord.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor och Chris Sembroski ska kretsa runt jorden på 575 kilometers höjd i tre dagar. Kapseln kommer sedan att mjuklanda i vattnet utanför Floridas kust.

Rymdturisten: ”Som att åka i en husbil”

Chris Sembroski liknade upplevelsen med att det var ”som att åka i en husbil”. Hayley Arceneaux sade att hon ”inte kunde sluta le” när hon fick på sig rymddräkten.

– Jag är så upprymd, säger Hayley Arceneaux.

Jared Isaacman betalade för resan men summan är okänd. De andra tre fick sina platser via en tävling i februari. De har tränat för rymdfärden i flera månader.

– Detta banar väg för en framtid där rymden är mer tillgänglig för alla som vill dit. Vi är så stolta över att de gav oss sitt förtroende för färden, säger SpaceX-presidenten Gwynne Shotwell.