Det är inte bara norrlänningar som har förmånen att få se norrsken då och då. 2015 är solen extra aktiv vilket den normalt är med elva års mellanrum. De ökade chanserna beror på en särskilt aktiv sol vilket också gör att sydligare delar av jordklotet har chansen att se norrskenet. Som exempelvis södra Sverige.
En som vet allt det där är förskolepedagogen Erika Castell, 26.
– Jag är en norrskensnörd och studerar solen med hjälp av två hemsidor. De sänder ut information om solens vindar och jag försöker hålla koll, berättar Erika Castell.
Men trots det blev hon förvånad när hon på tisdagskvällen tittade ut över horisonten från sitt hem i Lidingö.
– Jag tycker att alla naturfenomen är helt magiska. Men det här är helt oförklarligt, det går inte att sätta fingret på. Det var som magi, att sitta där knäpptyst i natten och fotograferar. Det är bara wow, säger hon.
Fotograferade ljuset
Erika plockade fram systemkameran och började fotografera. Och naturupplevelsen är svåröverträffad, berättar hon.
– Det höll i sig i en och en halv timme. Det var så länge det syntes. Det riktigt starka ljuset höll på i ungefär en kvart, då dansade gult, grönt och rött över hela himlen. Det var verkligen helt sjukt.
Det är dock inte första gången norrskenet letar sig neråt Stockholmstrakterna. I mars hade Erika turen att se skenet igen. När mörkare tider nu nalkas hoppas hon att hon snart får återse naturfenomenet.
– Så som förhållandena ser ut nu kan det vara väldigt goda förhållanden. Man kan aldrig blicka framåt och vara säker, men det skulle säkert kunna visa sig i kväll igen (onsdag), berättar Erika.
Inte ovanligt
Experter som Expressen tidigare har pratat med säger att fenomenet inte är särskilt ovanligt längre.
– Norrsken kan man definitivt se i Västsverige, jag har själv sett det ner mot Mälardalen i Stockholmstrakten. Det är inte ovanligt att norrsken kan uppträda så långt ner, har Johan Groth, meteorolog vid Storm, sagt.
Och Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet, har förklarat att det helst ska vara mörkt och klart väder.
– Det måste vara ganska så klart väder. Är det mulet finns inga chanser. Norrsken orsakas av att det kastas i väg mycket protoner och elektroner från solen, och det gör den extra mycket med elva års mellanrum. Just nu så är det extra mycket elektroner och det innebär att man har en större chans än vanligt att se det söderut, berättade Sundin i början av året.
Vill du se andra bilder från läsare som fångat norrskenet? Då kan man läsa om Svante Sandström, Jana Damröse i Gränna via länkarna här.