Erika såg norrsken
i Stockholm: "Magi"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erika Castell plockade fram systemkameran och började fotografera norrskenet från sitt hem i Lidingö.
Foto: Erika Castell
"Det riktigt starka ljuset höll på i ungefär en kvart, då dansade gult, grönt och rött över hela himlen. Det var verkligen helt sjukt", säger Erika Castell.
Foto: Erika Castell
Förskolepedagogen Erika Castell, 26, fotograferade norrskenet: "Jag är en norrskensnörd och studerar solen med hjälp av två hemsidor," berättar hon.
Foto: Privat

Ett skådespel av skiftande färger över skyn – var du uppmärksam på tisdagskvällen kunde du se ett fantastiskt norrsken över Stockholm.

En som gjorde det var Erika Castell, 26, från Lidingö.

– Jag satt där med hakan i knät och bara... Wow.

Det är inte bara norrlänningar som har förmånen att få se norrsken då och då. 2015 är solen extra aktiv vilket den normalt är med elva års mellanrum. De ökade chanserna beror på en särskilt aktiv sol vilket också gör att sydligare delar av jordklotet har chansen att se norrskenet. Som exempelvis södra Sverige.

En som vet allt det där är förskolepedagogen Erika Castell, 26.

– Jag är en norrskensnörd och studerar solen med hjälp av två hemsidor. De sänder ut information om solens vindar och jag försöker hålla koll, berättar Erika Castell.

Men trots det blev hon förvånad när hon på tisdagskvällen tittade ut över horisonten från sitt hem i Lidingö.

– Jag tycker att alla naturfenomen är helt magiska.  Men det här är helt oförklarligt, det går inte att sätta fingret på. Det var som magi, att sitta där knäpptyst i natten och fotograferar. Det är bara wow, säger hon.

Fotograferade ljuset

Erika plockade fram systemkameran och började fotografera. Och naturupplevelsen är svåröverträffad, berättar hon.

– Det höll i sig i en och en halv timme. Det var så länge det syntes. Det riktigt starka ljuset höll på i ungefär en kvart, då dansade gult, grönt och rött över hela himlen. Det var verkligen helt sjukt.

Det är dock inte första gången norrskenet letar sig neråt Stockholmstrakterna. I mars hade Erika turen att se skenet igen. När mörkare tider nu nalkas hoppas hon att hon snart får återse naturfenomenet.

– Så som förhållandena ser ut nu kan det vara väldigt goda förhållanden. Man kan aldrig blicka framåt och vara säker, men det skulle säkert kunna visa sig i kväll igen (onsdag), berättar Erika.

Inte ovanligt

Experter som Expressen tidigare har pratat med säger att fenomenet inte är särskilt ovanligt längre.

– Norrsken kan man definitivt se i Västsverige, jag har själv sett det ner mot Mälardalen i Stockholmstrakten. Det är inte ovanligt att norrsken kan uppträda så långt ner, har Johan Groth, meteorolog vid Storm, sagt.

Och Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet, har förklarat att det helst ska vara mörkt och klart väder.

– Det måste vara ganska så klart väder. Är det mulet finns inga chanser. Norrsken orsakas av att det kastas i väg mycket protoner och elektroner från solen, och det gör den extra mycket med elva års mellanrum. Just nu så är det extra mycket elektroner och det innebär att man har en större chans än vanligt att se det söderut, berättade Sundin i början av året.

Vill du se andra bilder från läsare som fångat norrskenet? Då kan man läsa om Svante Sandström, Jana Damröse i Gränna via länkarna här.

Har du sett ett norrsken någon gång?

SÅ UPPSTÅR NORRSKEN:

Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 kilometers höjd.

Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför längs en oval runt vardera magnetiska pol, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

– Det behöver inte vara kallt, kylan har inget med det att göra. Färgerna alstras när laddade partiklar stöter på jordens magnetfält, säger Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet.

KÄLLA: SMHI

BÄSTA TIPSEN FÖR ATT SE SKENET:

* Ge dig ut på landsbygden. Där är det mörkare och mer öppna fält som gör att man ser lägnre.

* Det ska vara klart väder. När solen har gått ner en solig och fin dag kan chanserna vara goda.

* Ha tålamod. Det kan ta en stund innan norrskenet dyker upp – men då är det värt det.

* Det ska vara helt mörkt. Trafikljus, gatulyktor, hus eller annat som lyser kan förstöra.

* Kolla upp ofta! Den mest intensiva delen av ett norrsken varar ofta mindre än tio minuter. Tråkigt om du missar det just då.

* I Skandinavien visar sig de aktivaste norrskenen oftast före midnatt. Enligt rymdfysikern Urban Brändström är 23.30 den optimala tiden.

* Titta mot norr – så klart.