Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den siste mannen på månen är död

Eugene Cernan var kapten ombord på Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Färden med Apollo 17 var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet.
Foto: Nasa Handout / Epa / TT
Eugene Cernan i Madrid 2009, när  40-årsjubileet av den första månfärden 1969 uppmärksammades.
Foto: Sergio Barrenechea/Epa/TT

Eugene Cernan, som kallades den siste astronauten på månen, har avlidit, 82 år gammal.

Det meddelade Nasa under måndagen.

Cernan var kapten ombord på rymdfarkosten Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972. Det var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet.

Eugene Cernan och hans kolleger slog flera olika rekord under resan. Själv tillbringade Cernan sammanlagt 566 timmar och 16 minuter i rymden, varav 72 timmar på månens yta under sin karriär som astronaut, enligt Nasa.

"Vi är ledsna över att ha förlorat pensionerade Nasa-astronauten Gene Cernan, den siste mannen som gick på månen", skriver amerikanska rymdmyndigheten på Twitter.Eugene Cernans upplevelser i rymden satte djupa spår, inte bara på månens grustäckta yta, utan framför allt i hans eget sinne.


LÄS MER: De vandrade på månen – så gick det sen


I filmdokumentären "I månens skugga" från 2007 berättade Cernan om den uppenbarelse han fick då han stod på månens ödsliga men ändå majestätiska yta.

Tolv personer har varit på månen

– Det finns för många syften, för mycket logik. Det var för vackert för att ha hänt av en händelse. Det måste finnas något större än du och jag... och jag menar det i en andlig mening, inte i en religiös. Det måste finnas en universums skapare som står över religionerna som vi själva skapat för att styra våra liv, säger Cernan i filmen.


LÄS MER: Edgar Mitchell gick på månen – blev 85 år gammal


Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin var de första människorna på månen den 21 juli 1969. Sammanlagt har tolv astronauter lämnat sina fotspår på månen.