Carl Bildt dementerar ryktet som sprider sig i Ryssland. Foto: Anna-Karin NilssonCarl Bildt dementerar ryktet som sprider sig i Ryssland. Foto: Anna-Karin Nilsson

Carl Bildt dementerar ryktet som sprider sig i Ryssland.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Här är sajten som först spred uppgifterna.Här är sajten som först spred uppgifterna.
Här är sajten som först spred uppgifterna.
En presentation av Bildt på sajten.En presentation av Bildt på sajten.
En presentation av Bildt på sajten.

Ryktet: Carl Bildt minister i Ukraina

Publicerad

Carl Bildt kan bli premiärminister i Ukraina.

Ja, så rapporterar flera ryska medier på tisdagen.

Men uppgifterna dementeras av Sveriges före detta utrikesminister, enligt Dagens nyheter.

Uppgifterna kommer från ukrainska tidningen Glavcom och ryktet citeras av en rad ryska medier, bland annat Gazeta, och Ria Novosti.

Enligt Dagens nyheter som tagit del av artiklarna står det att "ännu en utlänning kan bli regeringschef i Ukraina – nämligen svensken Carl Bildt, som har ägnat sig mycket åt den ukrainska problematiken och som just nu är arbetslös".

Sajten Glavcom radar upp en rad möjliga kandidater, där Carl Bildt ska vara den mest oväntade. På presidentadministration i Kiev ska man aktivt försöka värva Bildt, som ska vara "den verklige vikingen".

Och nyheten har som sagt fått spridning.

Rysk politiker twittrade

Den ryske parlamentsledamoten Alexej Pusjkov twittrade: "Sveriges förre statsminister Bildt kan komma att ersätta Jatsenjuk på posten som premiärminister. Fejk? Förmodligen. Men varför inte?"

 

 

Carl Bildt dementerar

Carl Bildt dementerar dock det sensationella ryktet. I ett mejl till Dagens nyheter skriver han att Ukraina har en mycket bra premiärminister och att det inte finns någon anledning att byta. "Och att jag skulle vara aktuell saknar varje aktualitet", skriver han i mejlet.

Det hör inte till ovanligheterna att utländska personer sitter ukrainska regeringen. Flera personer som sitter där just nu kommer från USA, Georgien och Litauen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag