Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryktet: Carl Bildt minister i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt dementerar ryktet som sprider sig i Ryssland.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Här är sajten som först spred uppgifterna.
En presentation av Bildt på sajten.

Carl Bildt kan bli premiärminister i Ukraina.

Ja, så rapporterar flera ryska medier på tisdagen.

Men uppgifterna dementeras av Sveriges före detta utrikesminister, enligt Dagens nyheter.

Uppgifterna kommer från ukrainska tidningen Glavcom och ryktet citeras av en rad ryska medier, bland annat Gazeta, och Ria Novosti.

Enligt Dagens nyheter som tagit del av artiklarna står det att "ännu en utlänning kan bli regeringschef i Ukraina – nämligen svensken Carl Bildt, som har ägnat sig mycket åt den ukrainska problematiken och som just nu är arbetslös".

Sajten Glavcom radar upp en rad möjliga kandidater, där Carl Bildt ska vara den mest oväntade. På presidentadministration i Kiev ska man aktivt försöka värva Bildt, som ska vara "den verklige vikingen".

Och nyheten har som sagt fått spridning.

Rysk politiker twittrade

Den ryske parlamentsledamoten Alexej Pusjkov twittrade: "Sveriges förre statsminister Bildt kan komma att ersätta Jatsenjuk på posten som premiärminister. Fejk? Förmodligen. Men varför inte?"


https://twitter.com/Alexey_Pushkov/status/691849834844835840

Carl Bildt dementerar

Carl Bildt dementerar dock det sensationella ryktet. I ett mejl till Dagens nyheter skriver han att Ukraina har en mycket bra premiärminister och att det inte finns någon anledning att byta. "Och att jag skulle vara aktuell saknar varje aktualitet", skriver han i mejlet.

Det hör inte till ovanligheterna att utländska personer sitter ukrainska regeringen. Flera personer som sitter där just nu kommer från USA, Georgien och Litauen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.