Nu kan de ha upptäckts – Albert Einsteins gravitationsvågor Foto: AP Photo
Nu kan de ha upptäckts – Albert Einsteins gravitationsvågor Foto: AP Photo

Rykten: Einstein-teori bekräftad

Publicerad

FORSKNING. De beskrivs som några av "astronomins heliga graaler" men har aldrig setts på riktigt. Hittills.

Men nu kan de ha upptäckts – Einsteins gravitationsvågor. I alla fall om man ska tro de rykten som surrar i forskarvärlden.

"Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!! Spännande."

För några dagar sedan twittrade den kände professorn i fysik, Lawrence Krauss, texten som gav tidigare rykten om gravitationsvågornas upptäckt ny fart.

Vad är då grejen med detta? Jo, gravitationsvågorna förutspåddes av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori. Men vi har aldrig sett dem direkt, på riktigt. Att kunna bekräfta att vågorna verkligen finns vore därmed riktigt, riktigt stort. Det sägs ofta att det skulle ge oss ett "nytt fönster" ut i universum.

Svarta hål

– Det blir en bekräftelse på att det hänger ihop precis på det sättet vi förväntade oss. Nästa steg är: Kan vi använda oss av det här fönstret och se på saker i universum som vi inte kan se på andra sätt? Vi väntar oss att kollisioner av svarta hål ger sådana här signaler, till exempel, säger Bo Sundborg, docent i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

Det kan dock finnas anledning att tona ner förväntningarna något. Även om Krauss hävdar att så inte ska vara fallet, kan det röra sig om fejkade signaler som skickats in i mätinstrumenten vid Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, skriver The Guardian. Det har gjorts tidigare, för att testa om forskarna verkligen skulle kunna upptäcka vågorna.

"Inga resultat"

Från Ligos håll säger man till tidningen att det inte finns några resultat att presentera ännu. Gabriela Gonzales, fysikprofessor och Ligos talesperson, skriver till sciencemag.org att "Vi kommer definitivt att låta er veta när vi har en nyhet att dela med oss av. Och det är inte något rykte".

Bo Sundborg är tveksam till om ryktena stämmer. Men när gravitationsvågorna väl upptäcks, för det är han övertygad om kommer att hända, blir han "jätteglad".

– Jag skulle vara enormt förvånad om det inte fanns gravitationsvågor, det nästan måste finnas. Men när vi kommer att detektera dem, det är en annan fråga, säger Bo Sundborg.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag