Ryker, 6, klappade fladdermus – dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
6-årige Ryker smittades av den dödliga sjukdomen rabies och avled.
Foto: PRIVAT
Ryker blev riven av en rabiessmittad fladdermus. Fladdermusen på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / PRESSENS BILD

Den 6-årige pojken Ryker i Florida drabbades av rabies efter att ha blivit riven av en smittad fladdermus. Nu meddelar hans pappa att pojken dött av sjukdomen, rapporterar CBS. 

Den 6-årige pojken Ryker från Orlando i Florida blev en världsnyhet när det framkom att han smittats av rabies. Pojkens pappa Henry Roque berättade att allt började med att han hittade en sjuk fladdermus.

– Efter att jag hittat den, stoppade jag den i en hink som jag ställde på verandan. Jag förklarade för min son att han inte fick röra fladdermusen under några omständigheter, säger Henry Roque till NBC News. 

Men Ryker var nyfiken och ville röra vid djuret ändå. Pojken blev riven och pappan tvättade såret ordentligt med tvål och varmt vatten, vilket han läst att man skulle göra. Föräldrarna tänkte först åka in till sjukhuset men avstod på grund av sonens spruträdsla.


LÄS ÄVEN: Så kämpade Ryker, 6, mot dödliga smittan  


Ryker tappade känseln i fingrarna

Runt en vecka senare började pojken tappa känseln i fingrarna och fick huvudvärk. Föräldrarna tog honom till sjukhuset och när läkarna fick veta att han varit i kontakt med en fladdermus blev de oroliga. Föräldrarna fick reda på att Ryker drabbats av rabies och att sjukdomen är dödlig. Pojken hölls nedsövd och kämpade för sitt liv i runt en vecka. Trots att läkarna provade nya metoder som räddat andra barn förlorade Ryker kampen mot sjukdomen.

Sjukdomsförloppet slutar som regel med att de områden i hjärnan som styr andningen och hjärtat drabbas. Rabies har oftast dödlig utgång om personen redan fått symtom. Vaccin som ges innan symtomen uppkommit efter en skada förebygger oftast sjukdomen.


LÄS ÄVEN: Djuren som utrotades 2017 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.