Sexårige Ryker har smittats av rabies. Foto: PrivatSexårige Ryker har smittats av rabies. Foto: Privat
Sexårige Ryker har smittats av rabies. Foto: Privat
Ryker smittades när han skulle klappa en fladdermus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LECH MUSZYNSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRyker smittades när han skulle klappa en fladdermus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LECH MUSZYNSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryker smittades när han skulle klappa en fladdermus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LECH MUSZYNSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryker, 6, kämpar – mot dödliga smittan

Publicerad

Han stack ner handen i en hink för att klappa den sjuka fladdermusen.

Nu kämpar sexårige Ryker Roque för sitt liv – efter att han smittats av rabies.

Det började med en hink och en nyfiken kille på sex år.

Nu är den lille nersövd på ett sjukhus i Orlando, Florida i en desperat kamp för att rädda honom från det dödligaste viruset som finns – rabies.

Om Ryker Roque överlever blir han endast det tredje barnet i USA, som klarat sig.

Utgången om man drabbats slutar som regel med att de områden i hjärnan som styr andningen och hjärtat drabbas.  Döden är då oundviklig.

Därför testar de nu en experimentell teknik som de hoppas gör att Ryker överlever den fruktansvärda infektionen.

Pappan hittade fladdermusen

Allt började med att Rykers pappa, Henry Roque, hittade en sjuk fladdermus.

– Efter att jag hittat den, stoppade jag den i en hink som jag ställde på verandan. Jag förklarade för min son att han inte fick röra fladdermusen under några omständigheter, säger Henry Roque till NBC News.

Men denna sexåring är, som de flesta i den åldern, av det nyfikna slaget.

Vilket gjorde att Ryker naturligtvis ville ta på det flygande däggdjuret på botten av den där hinken.

– Han sa att han bara hade blivit riven. Jag googlade direkt och fick veta att jag skulle tvätta och skölja hans händer några minuter, förklarar Henry Roque.

Föräldrarna förstod att Ryker också behövde komma i kontakt med vården omgående, men mjuknade när han påpekade sin rädsla för sprutor.

En vecka senare klagade Ryker över att hans fingrar började domna bort, och att han hade huvudvärk.

Då gick stora larmet

Ryker fördes till sjukhus och när läkarna fick veta att varit i kontakt med en fladdermus, gick stora larmet.

Henry Roque fick veta att i nästan alla fall betyder det dödlig utgång.

Rabies kan undvikas om man vaccinerar sig innan man visar någon symptom.  Men har man börjat utveckla en sådan har sjukdomen redan nått hjärnan, och är då i stort sett omöjlig att stoppa.

Men det finns en behandling som gör oddsen för Ryker något bättre.

Så nu försöker läkarna med metoden som kallas Milwaukee Protocol, som räddat två andra barn i USA och sammanlagt 18 stycken runtom i världen.

 

LÄS MER: Radioprofilen på sjukhus utomlands

”Dör normalt efter tre dagar”

Den som uppfann metoden heter Rodney Willoughby, och är läkare på ett barnsjukhus i delstaten Wisconsin.

– Jag kan inte kommentera just detta fall, men normalt dör du tre dagar efter att du sökt dig till sjukvården, säger Willoughby till NBC News.

Han och hans team har studerat rabiesinfektioner under flera år.

– De flesta avled när hjärnan helt enkelt dödade kroppen. Vi försökte hitta ett sätt att stoppa detta. Man kan stänga av hjärnan under en operation, och man kan också göra det när någon fått rabies, förklarar Willoughby.

Behandlingen är långvarig, tar tid men är inte smärtsam.

Rykers pappa hoppas att den ska rädda sonen.

– Jag har sagt åt honom att allt ska bli bra. Jag finns där och väntar på honom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag