Kamil Ryba är en av administratörerna bakom en stängd Facebook-grupp där planerna om en attack på ett asylboende i Nynäshamn ägde rum. Han blev dock administatör efteråt. Den kände högerextremisten Kamil Ryba är sedan tidigare dömd för att ha lämnat in ett paket med en koran och en kniv på tidningen GT:s redaktion i Göteborg. Det är där bilden är tagen.Kamil Ryba är en av administratörerna bakom en stängd Facebook-grupp där planerna om en attack på ett asylboende i Nynäshamn ägde rum. Han blev dock administatör efteråt. Den kände högerextremisten Kamil Ryba är sedan tidigare dömd för att ha lämnat in ett paket med en koran och en kniv på tidningen GT:s redaktion i Göteborg. Det är där bilden är tagen.

Kamil Ryba är en av administratörerna bakom en stängd Facebook-grupp där planerna om en attack på ett asylboende i Nynäshamn ägde rum. Han blev dock administatör efteråt. Den kände högerextremisten Kamil Ryba är sedan tidigare dömd för att ha lämnat in ett paket med en koran och en kniv på tidningen GT:s redaktion i Göteborg. Det är där bilden är tagen.

Expos chefredaktör Daniel Poohl menar att detta visar hur insyltad Facebookgruppen är i de högerextremas värld.Expos chefredaktör Daniel Poohl menar att detta visar hur insyltad Facebookgruppen är i de högerextremas värld.
Expos chefredaktör Daniel Poohl menar att detta visar hur insyltad Facebookgruppen är i de högerextremas värld.

Ryba leder stängd grupp på Facebook

Publicerad

Högerextremisten Kamil Ryba, 31, är en av de ledande administratörerna i den stängda Facebookgruppen, där attacken mot asylboendet i Nynäshamn påstås ha planerats. Det skriver Aftonbladet.

– Det visar hur insyltad den här gruppen är i extremhögerns idévärld, säger Daniel Poohl på den antirasistiska tidskriften Expo, till tidningen.

14 personer begärdes under torsdagen häktade i Södertörns tingsrätt, misstänkta för inblandning i den planerade attacken mot ett flyktingboende i Nynäshamn.

Våldplanerna ska ha smidits i en stängd Facebookgrupp för polacker i Sverige, där en av de ledande personerna är Kamil Ryba, som tidigare fanns med i ledarskiktet för främlingsfientliga Swedish Defence League.

Daniel Poohl på Expo säger till Aftonbladet:

– Det visar hur insyltad den här gruppen är i extremhögerns idévärld.

Dömdes för olaga hot

Den kände högerextremisten Kamil Ryba är sedan tidigare dömd för att ha lämnat in ett paket med en koran och en kniv på tidningen GT:s redaktion i Göteborg. Han åtalades senare och dömdes i tingsrätten till fängelse i sex månader för brott mot medborgerlig frihet. Domen överklagades till hovrätten, som mildrade påföljden till villkorlig dom för olaga hot.

En post i den aktuella Facebookgruppen ska ha lytt så här, enligt Aftonbladet: ”Det finns information om att flyktingarna som angripit en tjej från vårt land bor på en camping vid stranden i Nynäshamn. Jag letar efter frivilliga grabbar som kan åka med mig dit från centrum vid 17-tiden.”

Tidningen uppger att tonen i kommentarerna i Facebookgruppen ofta är mycket hätsk. Det förekommer inlägg som "uppmanar till hot och våld mot flyktingar är vanligt förekommande."

Knogjärn, järnrör, påkar, yxa

Det var den 8 februari som polisen valde att kontrollera ett flertal bilar i Nynäshamn. Detta sedan det kommit in högintressanta tips från allmänheten. Polisen fann då ett flertal tillhyggen – påkar, knivar, knogjärn, järnrör och yxa – och valde att gripa de 14 männen.

– Vi fick information om ett förestående bråk i Nynäshamn, och därför vidtog vi de här åtgärderna, har Lars Byström, polisens presstalesman, tidigare sagt.

Aftonbladet har talat med Kamil Ryba under torsdagen. Då var han på väg till Södertörns tingsrätt för att närvara som åhörare under häktningsförhandlingarna.

– Jag vill vara tillsammans med mina landsmän. Jag anser inte att de har gjort något fel, sa han.

Han påtalade samtidigt:

– Jag blev administratör i går, och var inte det när de här inläggen skrevs. Jag kunde inte göra något åt saken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag