Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Ruttet kött hittat hos bedrägerimisstänkt

Publicerad

Ruttet kött har hittats hos den bedrägerimisstänkta bonden Claes Roempke.

Nu överväger livsmedelsverket att göra en åtalsanmälan, uppger Södermanlands Nyheter.

Men Roempkes advokat, Staffan Fjellström, tar det hela med ro:

– Det finns förklaringar till allting, säger Fjellström.

Över fem ton fryst kött hittades i förra veckan när polisen genomförde en husrannsakan på gården hos Claes Roempke, med anledning av att han är misstänkt för bedrägeriförsök.

Ruttet kött.Foto: Livsmedelsverket
När livsmedelsverket granskade köttet på tisdagen upptäckte de att en del köttbitar hade datumstämpel från flera år tillbaka i tiden.

Enligt Henrik Björnfot på livsmedelsverket luktade en del produkter väldigt illa och en del kött var ruttet.

– Det var utan stämpel. Djur som slaktats på slakteri får en stämpel, säger Björnfot till Södermanlands Nyheter.

Anmälde kossor försvunna

På grund av det omärkta köttet överväger livsmedelsverket att göra en åtalsanmälan.

Advokat Staffan Fjellström, som företräder Claes Roempke, ger inte mycket för livsmedelverkets uppgifter.

– Jag kan bara konstatera att många verkar vilja vara med i jakten på min klient. Huruvida det här kommer bli någonting har jag svårt att tro, säger han till Expressen.se och fortsätter:

– Det finns förklaringar till allt. Det är bara det att just nu är allting väldigt hett, inte minst medialt sett.

Claes Roempke, 47, anmälde själv att 69 kossor försvunnit från lantgården i sörmländska Stjärnhov i december förra året. I förra veckan tog fallet en ny vändning. På onsdagen anhölls Roempke själv, misstänkt för grovt bedrägeriförsök mot försäkringsbolaget.

Roempke nekar till misstankarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag