Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruth får bara träffa sina barn i 90 dagar

Johan Broström träffade Ruth Acosta när hon sökte asyl i Sverige.
Foto: Privat
Tiden utan tvillingarna har varit tuff, berättar Ruth. ”I telefon säger Erik: ”Mamma, komma krama och pussa mig”.
Foto: Privat
Paret fick veta att handläggningstiden för hennes ärende är 16-20 månader. ”Vi bröt ihop allihopa”, säger Ruth om beskedet.
Foto: Privat

För första gången på ett år får nu Ruth Acosta återse sina tvillingar. 

Men lyckan blir kortvarig – om några veckor tvingas hon åka tillbaka till Peru igen.

– I telefon säger Erik: ”Mamma, komma krama och pussa mig”, berättar hon.

Det är första gången på över ett år som Ruth Acosta får återse sina två små barn Erik och Allison. Men hon får bara stanna i 90 dagar, vilket Upsala Nya Tidning tidigare rapporterat.

– Vi träffades när hon sökte asyl och blev blixtkära, berättar hennes sambo Johan Broström. 

För det nyförälskade paret började då en lång kamp för att få vara tillsammans i Sverige. När det sommaren 2018 visade sig att hon var gravid med tvillingar kom det som ”en chock”.

En graviditet mitt i asylprocessen var inte planerad.

Ruth hade inte fått träffa tvillingarna på ett år när hon återförenades med dem i mars. Nu får hon 90 dagar med dem innan hon måste lämna dem igen.
Foto: Privat
Ruth hade inte fått träffa tvillingarna på ett år när hon återförenades med dem i mars. Nu får hon 90 dagar med dem innan hon måste lämna dem igen.
Foto: Privat

Avslag på avslag

Fembarnsmamman Ruth har även tre barn tillsammans med en man i hemlandet Peru. Det var på grund av hans våldsamhet som hon och barnen flydde till Sverige, berättar hon. 

Ruth och de tre barnen har under flera år försökt få ett godkännande från Migrationsverket att få stanna i Sverige. Efter att tvillingarna hade fötts skickade Ruth in ännu en ansökan, men när beslutet kom var svaret nej. Migrationsverket ansåg inte att barnen skulle lida av att vara separerade från sin mamma under en kortare period. 

Ett av skälen till att Ruth Acosta inte får uppehållstillstånd är att Johan Broström inte bedöms ha varken tillräckligt stor bostad eller tjäna tillräckligt mycket för att försörja en fembarnsfamilj. Han bor i en tvåa på 65 kvadratmeter och jobbar som facklig företrädare på Kommunal.

Sedan december ligger deras ärende hos migrationsdomstolen i Göteborg – med en handläggningstid på 16-20 månader. 

Telefonsamtalen med barnen

 Det fanns inget mer att göra. 

– Vi bröt ihop allihopa. Man hade levt på hoppet och gått på sparlåga, säger Ruth.

Under det senaste året har familjen varit splittrad. Ruth i Peru, tvillingarna och Johan i Sverige. Videosamtal har blivit det sätt som familjen har kunnat umgås på. Tvillingarna började nästan se telefonen som mamma, berättar paret. 

– I telefon säger Erik ”Mamma, komma krama och pussa mig”, säger Ruth.

I dag är Ruth Acosta glad, men hon bävar inför tanken att behöva lämna tvillingarna igen. Hon får bara vistas i Sverige i 90 dagar.

– Tvillingarna har redan varit utan henne i mer än halva livet, säger Johan.

Nu har Ruth varit i Sverige i tre veckor. Planen är fortsatt att bara vara tillsammans med sin familj så länge hon kan.

Så motiveras beslutet

Enligt SVT Uppsala motiverar Migrationsverket beslutet med att den reglerade invandringen väger tyngre än barnens behov av att leva tillsammans med båda sina föräldrar. 


”Detta är den lagstiftning som våra politiker beslutat ska gälla i Sverige och som bland annat handlar om försörjningskravet.”


”Migrationsverket har redan bedömt i beslutet att det är barnens bästa att hon beviljas uppehållstillstånd i Sverige, men barnets bästa utgör ingen enskild grund för att bevilja uppehållstillstånd. Det finns alltså en intressekonflikt mellan barnens bästa och nu aktuell lagstiftning.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.