Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rusning för att hjälpa flyktingar i Stockholm

<p>På torsdagsmorgonen hävde ungersk polis avspärrningarna till tågstationen i Budapest.</p>Foto: Matt Cardy
<p>I veckor har tusentals flyktingar slagit läger på tågstationen i Budapest i hopp om att resa vidare på sin flykt undan kriget.</p>Foto: Zoltan Balogh

Stockholms stad har de senaste dagarna mottagit tusentals ansökningar från folk som vill hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

– Vi är väldigt, väldigt glada över att så många har hört av sig nu. Det är hemskt många som är intresserade av att hjälpa till, säger Ulrika Hällgren på Socialförvaltningen i Stockholm.

De senaste dagarna har många i sociala medier frågat hur man på bästa sätt kan hjälpa människor på flykt. Efter att Stockholms stads hemsida, med information om hur man som privatperson kan bli volontär och hjälpa ensamkommande flyktingbarn, börjat delas har tusentals hört av sig till dem.

– Vi har fått över 1 200 mejl och massor med telefonsamtal, det bara strömmar in, säger Ulrika Hällgren, som jobbar på Socialförvaltningen i Stockholm med samordning för ensamkommande flyktingbarn som fått permanent uppehållstillstånd.

Brukar vara två i veckan

Enligt Ulrika Hällgren brukar det vara ungefär två personer i veckan som hör av sig och erbjuder sig att vara volontärer.

– Vi är väldigt, väldigt glada över att så många har hört av sig nu. Det är hemskt många som är intresserade av att hjälpa till.

Vad det beror på vet Ulrika Hällgren inte säkert, men klart är att det rådande världsläget och situationen för flyktingarna i Europa spelar roll.

– Men jag tror också att extra många hör av sig nu tack vare sociala medier. Information om Stockholms stad och volontärjobben har spridits mycket på Facebook senaste veckan, säger Ulrika Hällgren.

Vad säger folk som ringer in?

– De säger att de verkligen vill kunna hjälpa till. Att de förstår att det är väldigt svårt att komma ensam till Sverige utan föräldrar.

Enligt Ulrika Hällgren har folk i alla åldrar hört av sig, allt från 20-åringar till en person som är över 90 år gammal.

Vad gör man som volontär för ensamkommande flyktingbarn?

– Man åtar sig ett uppdrag på ett år, då man träffar en ungdom en gång varannan vecka. Ofta handlar det om att hjälpa till med läxor, men det kan också vara att gå på stan och ta en fika.

Hur stort är behovet av volontärer i dag?

– Efter den här veckan har vi fler volontärer än ensamkommande, men nu finns det volontärer redo när det kommer nya flyktingar.

 

Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.