Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rusning efter Karl Marx på bankkort

Karl Marx, det kommunistiska manifestets fader.

Karl Marx är än en gång på tapeten i östra Tyskland – denna gång dock i en något mer kapitalistisk version. Kreditkort med kommunistmanifestets fader har blivit en storhit bland bankkunderna i Chemnitz i det forna Östtyskland.

Över en tredjedel av kunderna på Sparkasse-banken har valt kort där en allvarlig Karl Marx spanar i riktning mot Mastercards logotyp. Banken har till och med fått förfrågningar från västtyskar som vill öppna konton för att få egna Marxkort. Före Berlinmurens fall hette Chemnitz Karl-Marx-Stadt och en sju meter hög bronsbyst av Marx tronar fortfarande i stadens centrum. På sista tiden har östra Tyskland sett en våg av nostalgi för det gamla DDR där friheten visserligen var inskränkt, men invånarna garanterades jobb och socialförsäkring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.