Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rusning efter Karl Marx på bankkort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karl Marx, det kommunistiska manifestets fader.

Karl Marx är än en gång på tapeten i östra Tyskland – denna gång dock i en något mer kapitalistisk version. Kreditkort med kommunistmanifestets fader har blivit en storhit bland bankkunderna i Chemnitz i det forna Östtyskland.

Över en tredjedel av kunderna på Sparkasse-banken har valt kort där en allvarlig Karl Marx spanar i riktning mot Mastercards logotyp. Banken har till och med fått förfrågningar från västtyskar som vill öppna konton för att få egna Marxkort. Före Berlinmurens fall hette Chemnitz Karl-Marx-Stadt och en sju meter hög bronsbyst av Marx tronar fortfarande i stadens centrum. På sista tiden har östra Tyskland sett en våg av nostalgi för det gamla DDR där friheten visserligen var inskränkt, men invånarna garanterades jobb och socialförsäkring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.