Familjens första ord efter knivattacken på Rushdie

Gärningsmannen hyllas av konservativa iranska tidningar.
Hadi Matar har åtalats för mordförsök efter attacken på Salman Rushdie.
Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Författaren knivhöggs tolv gånger under attacken i delstaten New York.
Foto: DOMINE JEROME / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Salman Rushdie knivhöggs tolv gånger vid attacken.
Foto: JOSHUA GOODMAN / AP/ TT

Författaren Salman Rushdie knivhöggs tolv gånger vid attacken i New York, enligt åklagaren som uppger att dådet var planerat.

Tre hugg tog i halsen, fyra i magen, ett i bröstet – och ett i höger öga, bland annat.

Under natten mot söndagen var Rushdie inte längre i behov av respirator – och nu kommenterar familjen för första gången dådet.

”Även om hans livsförändrande skador är allvarliga, är hans fräna och trotsiga humor intakt”, säger sonen Zafar Rushdie i ett skriftligt uttalande.

Efter mordförsöket i Chautauqua, nordväst om New York, har författaren Salman Rushdie vaknat.

Nyhetsbyrån AP rapporterar under natten mot söndagen, med hänvisning till en tweet från författarkollegan Aatish Taseer, att Rushdie inte längre är i behov av respiratorvård.

”Han pratar och skämtar”, uppger Taseer.

Salman Rushdies agent, Andrew Wylie, har bekräftat uppgifterna och säger enligt Sky News att författaren har tagits ur respiratorn. 

Rushdies tillstånd är ”på väg i rätt riktning, men det kommer ta lång tid att eftersom skadorna från knivattack är allvarliga” säger han enligt tidningen. 

På söndagseftermiddagen kommenterade också familjen dådet. I ett skriftligt uttalande säger sonen Zafar Rushdie att skadorna visserligen är allvarliga, men att faderns humor är intakt, rapporterar bland andra AP.

I uttalandet adresserar sonen åhörarna som var på plats och hjälpte Rushide samt övermannande gärningsmannen. Han uttrycker sin tacksamhet för de i publiken som ”modigt försvarade” fadern. Han tackar också polisen, sjukvården och för den kärlek och det stöd ”som flödar från hela världen”.

Åklagaren: Dådet planerat

Den misstänkte gärningsmannen, 24-årige Hadi Matar, åtalades under lördagen för försök till mord och misshandel efter attacken. Han får inte släppas mot borgen, då det finns risk för att han ska fly landet, skriver CNN.

Enligt åklagaren var dådet planerat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det var en riktad, oprovocerad och planlagd attack mot Rushdie, sa åklagaren Jason Schmidt i rätten. 

Matar sprang upp på scenen under en föreläsning i Chautauqua nordväst om New York och gick till knivattack mot Rushdie som introducerades av en moderator. Människor i publiken rusade upp på scenen, tacklade gärningsmannen till marken och hjälpte Rushdie medan en polis som var på plats kunde gripa knivmannen.

Hadi Matar förnekar anklagelserna.

Joe Bidens chock

I ett uttalande på Vita husets hemsida säger Joe Biden att han och hans hustru blev både ”chockade” och ”ledsna” när de fick höra om attacken. Biden lyfter fram Rushdie som en förkämpe för det fria ordet och som en person som ”vägrar att tystas”.

”Vi, tillsammans med alla amerikaner och folk runtom i världen, ber för hans hälsa och återhämtning”, säger Biden.

Motivet till attacken har ännu inte kommunicerats.

Sympatiserar med regimen i Iran

Salman Rushdie har levt under dödshot alltsedan hans bok ”Satansverserna” släpptes 1988. Året därpå utfärdade Irans ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa, vilken blev en dödsdom, mot Rushdie då boken ansågs häda islam.

Klart är att 24-årige Hadi Mata gett uttryck för att ”sympatisera” med regimen i Iran. Han har rötter i Libanon.

Enligt NBC New York och NY Post har 24-åringen i sociala medier visat sitt stöd för regimen och shiaextremism.

Konservativa medier i Iran har hyllat attacken.

Se också: 

”En man från publiken rusade upp på scenen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.