Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Runar Sögaard talar på ”alternativ bokmässa”

Runar Sögaard.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Ingrid Carlqvist.
Foto: DANIEL NILSSON
Lennart Matikainen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Katerina Janouch.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Flera högerextrema profiler är inbjudna för att ”mingla, äta och dricka gott” på den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm i slutet av mars.

En av dem är Jonas Nilsson, tidigare aktiv i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, och den högerextrema opinionsbildaren Ingrid Carlqvist.

Med på talarlistan finns även Runar Sögaard, mest känd från sin tid i kyrkliga kretsar och numera författare och ledarskapsutvecklare.

– Det är en stor grupp människor som har fått nog av den här åsiktsfascismen, säger han till Expressen.

Sedan två år tillbaka har den högerextrema tidskriften ”Nya tider” portats från Bokmässan i Göteborg, och utvalda personer bjuds nu in till till den ”Alternativa bok- och mediemässan 2020” i Stockholm i mars.

En av talarna är Jonas Nilsson, som driver Palaestra media och som är grundare till ”The Boer Project”, som producerar högerextrema klipp med budskap om att det pågår ett omvänt apartheid-system mot vita i Sydafrika. 

Nilsson, som själv har en bakgrund inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, som senare blev NMR, har också fått stöd av organisationen för att samla in pengar till sitt filmprojekt.

År 2005 dömdes han till skyddstillsyn och samhällstjänst för grov misshandel. 

”Fått nog av åsiktsfascismen” 

Runar Sögaard, som lämnat den aktiva tiden  i kyrkan och numera är författare, föreläsare och arbetar med ledarskapsutveckling, är också inbjuden att tala på mässan. Om Jonas Nilssons medverkan säger han:

– Det där känner jag till, men det är något som han har tagit avstånd ifrån. Jag frågade arrangören om honom eftersom jag kände igen det namnet.

Han säger att han varken kan eller vill ha en åsikt om de andra personerna som ska framträda på mässan, eftersom han inte har träffat dem.

– Det är ju det som ofta blir så fel, så snett. Ni skriver massa om folk som ni inte känner eller har träffat, men fortsätter att cementera bilder om dem. 

– Vad andra personer ska säga före eller efter mig, det har jag ingen åsikt om. 

Du vill inte vara kritisk till personer du inte känner?

– Jag är självklart emot allt vad nazism och fascism heter. Det ska inte ens behöva sägas. Men samtidigt så är det demokratins skönhet, att människor måste få tycka olika, och det är det som vi tyvärr de senare åren ser skräckexempel på. Man försöker tysta människor. Men det är en stor grupp människor där ute som har fått nog av den här åsiktsfascismen, och det är bakgrunden till att man har en sådan här alternativ mediemässa.

Han vill inte säga vad han själv ska tala om.

– Jag brukar inte avslöja det, men jag har ju blivit inbjuden i och med att jag i två års tid har skrivit mycket samhällskritiska artiklar på min blogg och på min officiella Facebooksida. Men det kommer handla om samhällsförändringar och behovet av ömsesidig respekt för varandras tankar och känslor.

Sögaard dömdes förra året mot sitt nekande till fängelse i ett år och åtta månader för grovt bokföringsbrott och skattebrott. Domen är överklagad och målet är inte avgjort i hovrätten.

Torbjörn Sassersson, som driver sajten Newsvoice, är en annan av talarna. Han kommer att tala om nya nätmedier i Sverige.

– Det gäller alla typer, både vänster- och högertidningar. Jag försöker stå fri från både vänstern och högern, säger han.

Torbjörn Sassersson säger sig inte känna till Jonas Nilssons bakgrund.

– Så länge inte Nordiska motståndsrörelsen är på plats och representerar sig själva så har jag inga problem med att det är folk med diskutabel bakgrund. Om jag skulle säga att jag inte kan vara där för att de är där, då kan jag inte tillföra någon nytta alls, säger han.

– Jag har berättat öppet i sådana här forum om min inställning till mångkultur – jag är ju positiv till det mångkulturella. Och att jag är gift med en afrikanska. Har någon problem med det, då bjuder de väl inte in mig. Men de har ju faktiskt bjudit in mig. 

Ville faktakolla Förintelsen – medverkar

I inbjudan beskrivs mässan som ”Årets stora händelse”. Biljetten kostar 495 kronor. Här ingår bokbord, tal och mingel med ”De mest profilerade journalisterna och opinionsbildarna”.

Ett annat av huvudnamnen är Ingrid Carlqvist. Hon var en av grundarna av den högerextrema föreningen ”Det fria Sverige”, tillsammans med personer med rötter inom svensk nazism och det rasideologiska projektet ”Motgift”. 

Carlqvist, som nekat till att hon är Förintelseförnekare, har bland annat uttryckt:

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre. Kolla alltid allting.”

Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo, kallar talarna för ”stjärnorna som lyfts fram på den alternativa nationalistiska himlen”.

– Det här persongalleriet är ett försök att åstadkomma ett slags ”Best of” inom den alternativa, konspirationistiska och nationalistiska medievärlden. Flera av dom här är en del av den högerextrema miljön och tycker att det demokratiska samhället inte fungerar, säger Daniel Poohl.

Expo: Finns pengar att tjäna

Han tror att mässan delvis är en följd av att den högerextrema tidningen Nya Tider stoppades från Bokmässan efter 2017, efter att arrangören ansåg att det ”tagit för mycket fokus från Bokmässans huvuduppgift”. Även Vávra Suk, grundare av Nya Tider, kommer att tala på den alternativa mässan.

– Det är ganska uppenbart att det här eventet är fortsättningen på den diskussionen. Och nu tycks den här miljön ha blivit så pass stor att man tänker sig att de här namnen ska kunna locka tillräckligt mycket människor för att faktiskt också kunna tjäna pengar. Det nya är inte idén, det nya är att det är möjligt, säger Daniel Poohl.

Enligt Daniel Poohl är det relativt nytt att talarna på den alternativa mässan kommer från så olika plattformar, och att de nationalistiska och högerextrema alternativmedierna på ett sätt blivit mer toleranta gentemot varandra.

– I takt med att de här personerna får fler anhängare och följare, så blir det inte lika viktigt att försäkra sig om att ta alla tecken om till exempel antisemitism eller annan extremism på allvar, utan skit samma, vi kör på. På något sätt visar den här konstellationen att det mesta är möjligt i den här världen just nu. Det som tidigare skulle betraktas som ett snedsteg från någon annan är inte länge något man berörs av längre, det skulle inte skada projektet.

Expressen har sökt Jonas Nilsson, Ingrid Carlqvist, Vávra Suk, Mikael Willgert, Lennart Matikainen, Jan Tullberg och Katerina Janouch. 

Några av talarna på mässan

■ Jonas Nilsson, drivande bakom medieprojektet Palaestra media, har ett förflutet inom svensk nazism. Han var aktiv inom Svenska motståndsrörelsen, för att senare gå vidare till Svenskarnas parti, som nu lagts ned, vilket Expo rapporterat om. 

Nilsson har i högerextrema sammanhang åkt till Sydafrika 2008 och till det högerextrema förbandet Azov i Ukraina 2015, enligt Expo. Han har också varit medarbetare på den identitära och högerextrema nätplattformen Motgift. 2018 anordnade han en konferens i Stockholm där flera sydafrikanska högerextremister var inbjudna, rapporterar Expo.

”Vi befinner oss i en ödeskamp över vår egen överlevnad, inte bara i Sydafrika utan också i Europa.”, sa han då.


■ Ingrid Carlqvist, högerextrem opinionsbildare, var i början av 10-talet med och grundade Tryckfrihetssällskapet som arrangerat en föreläsning med den nederländske högerextremisten Geert Wilders i Malmö, och senare den islamfientliga tidningen Dispatch International. Carlqvist var också med och bildade Det fria Sverige, en högerextrem förening, med andra personer inom svensk nazism. Carlqvist uppmärksammades våren 2019 efter att hon medverkat i Navid Modiris podd Hur kan vi? som släpptes på Förintelsens minnesdag. Carlqvist, som nekat till att hon är Förintelseförnekare, har uttryckt: ”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre. Kolla alltid allting.”


■ Vávra Suk, grundare av den högerextrema tidningen Nya Tider som fått uppmärksamhet för att de fått presstöd och för deras närvaro på Bokmässan i Göteborg tidigare år. Suk har ett förflutet inom högerextrema Nationaldemokraterna, och uppmärksammades också av SVT:s kulturnyheter 2017 när han vägrade svara på frågan om Förintelsen ägt rum.


■ Mikael Willgert, redaktör för Youtubekanalen ”Swebbtv”. De beskriver sig själva som att: ”Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framför allt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare.” Leif Östling, tvingades bort från styrelsen i Södertälje Science Park efter en intervju med kanalen. 


■ Tidigare TV4-profilen Lennart Matikainen, som kandiderade för högerpopulistiska Alternativ för Sverige i valet 2018. Han har varit administratör för Facebookgruppen ”Människan i Fokus” där han bland annat skrivit ”Tänk den dagen man ålderstestar alla skäggbarn så blir det ca 80 % färre att hitta boenden till”, vilket DN rapporterat om. Han har också skrivit att ”Hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen”.


■ Torbjörn Sassersson, redaktör på nättidningen Newsvoice. ”Tidningen har blivit alltmer populär då vi belyser ämnen och nyheter av stort allmänintresse, ämnen som undviks av mainstreammedier. NewsVoice är en viktig röst för en levande demokrati och för undersökande journalistik i en allt mer smal och företagsstyrd medievärld.”, har Newsvoice skrivit i en replik i Aftonbladet efter att sajten bland annat kallats oseriös av riksdagsledamöter som fick mejl från sajten.


■ Jan Tullberg är skribent på hatsajten som tidigare hette Avpixlat, och som 2017 bytte namn till Samhällsnytt. Han är ekonom och har skrivit boken ”Låsningen: en analys av svensk invandringspolitik”, och har publicerat egna beräkningar över kostnaden för svensk invandring.


■ Författaren och debattören Katerina Janouch, som bland annat uppmärksammades efter en intervju med tjeckisk tv där hon sa att allt fler svenskar lär sig skjuta för att de inte känner sig säkra. 

”Jag vet inte om det är så att det är en orolig och otrygg omvärld eller om det är så att intresset plötsligt dyker upp. Det har kanske inget med invandring att göra men med en ökad kriminalitet som gör att man känner sig orolig. Men det har jag inte kopplat ihop det på det sättet. Däremot har jag pratat om svensk problematik i ett större sammanhang och då har jag nämnt det här i förbifarten.”, sa hon efter intervjun till Expressen.


Rättelse: I en tidigare version stod det att Jonas Nilsson dömts till fängelse för en misshandel. Korrekt är skyddstillsyn med samhällstjänst. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.