Stödjer inte sin exman.
Stödjer inte sin exman.

Runar Sögaard: Det var ett skämt

Publicerad
Uppdaterad
Efter dödshoten skyddas Runar Sögaard av polis och livvakter.
Vi har koll på honom på olika sätt och det dygnet runt, säger en poliskälla.
– Den här saken har tagit sådana proportioner att det vore tjänstefel att inte förse Runar med skydd. Saker och ting håller på att spåra ur. I går uttalade sig Runar själv för första gången om dödshoten, men valde att inte be om ursäkt. – Jag gjorde en komisk, humoristisk, satirisk framställning av de olika religionerna inklusive den kristna religionen, säger Runar Sögaard till TV4 Nyheterna.

"Runars ord håller inte"

Var profeten Muhammed pedofil? – Han var inte pedofil på det sättet, nej. Han gifte sig med barn. Sen har vi en lagstiftning, en FN-konvention som säger att det är olagligt och förkastligt. Det är det vi måste hålla oss till i dag. Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, menar att det resonemanget inte håller. – Det är att läsa in nutida värderingar och synsätt, och förutsätta att det skulle ha gällt tidigare också. Så var inte fallet, säger han. Hjärpe tror inte att Runars uttalande tar bort dödsdomen. – Det Runar säger nu spelar ingen som helst roll. Det här är en chans för en liten grupp extremister att spela en roll och ha makt och inflytande.

Stöder inte sin exman

I går kommenterade även Runars exhustru Carola Häggkvist kändispastorns uttalanden. – Jag stöder inte dessa uttalanden, jag står inte bakom dem, säger hon via sin pressagent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag