Runar har dödshotats av militanta islamistiska grupper med anknytning till Usama bin Ladin.
Runar har dödshotats av militanta islamistiska grupper med anknytning till Usama bin Ladin.

Runar jagas av bin Ladins män

Publicerad
Uppdaterad
De pekas ut av Säpo som Usama bin Ladins män i Sverige.
I går höll de ett hemligt möte om Runar Sögaard.
Vi är många som vill mörda honom frågan är inte om utan när, säger gruppens ledare till Expressen.
I går samlades en grupp islamister, av Säpo betraktade som bin Ladins män i Sverige, till ett hemligt möte i samband med fredagsbönen i Stockholm. De hade bara en sak att diskutera: Runar Sögaards uttalanden om profeten Muhammed. – Vi hade kontakt med imamer i andra länder och frågade dem om Runars öde, berättar gruppens ledare för Expressen. Svaret de fick var entydigt. En ursäkt räcker inte. – Runar kan bara förlåtas på ett villkor – han måste konvertera till Islam, berättar ledaren.

Redo för heligt krig

Han vill inte berätta vilka imamerna bakom dödsdomen är. – De lever i länder där de kan bli förföljda. Vi värnar om deras säkerhet. Mannen påstår att gruppen består av 25 beväpnade män och de är redo att föra ett heligt krig. – Alla är beredda för att fängslas hela livet bara vi kommer åt Runar och avrättar honom.

Extremister utgör liten del

Extremisterna utgör en ytterst liten del av Sveriges muslimer. Under fredagsbönen i moskén på Södermalm i Stockholm manades i stället till lugn och försoning. – Muslimer ska inte använda metoder som gör mer skada än nytta. Våld skapar våld. Vi är fredliga människor, säger Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund. Den uppmaningen får dock inte extremisterna att tänka om. – Dessa människor är anställda av olika ambassader och får pengar i bidrag från den svenska staten. Därför tar de lätt på Runars uttalande. De kan acceptera en ursäkt från Runar men för oss räcker det inte, säger den islamistiska gruppens ledare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag