Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Runar fick tillbaka gevären

Skjutklar. Nu har Runar Sögaard fått tillbaka sina vapen, som polisen beslagtog när han sköt rådjur från sovrumsfönstret.
Foto: MIKAEL MIKAEL

Pastor Runar Søgaard skjuter skarpt igen.

Nu har han fått tillbaka sina vapen, efter att ha fällt ett rådjur från sovrumsfönstret.

- Jag kanske skjuter från fönstret igen, säger han skrattande.

Runar Søgaard skapade rubriker när han 1995 sköt ihjäl ett rådjur från sovrumsfönstret. Han och dåvarande hustrun Carola bodde vid den tiden i villa i Vreta, utanför Uppsala. Runar hade fått nog av alla rådjur som var inne på deras tomt. - När jag ser ett rådjur tänker jag inte: "Åh, vad vackert", utan "Var är bössan?", berättade Runar på en gudstjänst efter att ha fällt djuret.

Polisanmäldes Runar polisanmäldes och hans vapen beslagtogs av polisen i Uppsala. - Jag blev upprörd. Det enda felet jag hade gjort var att jag hade skjutit rådjuret ett par dagar innan det var lovligt. En lång och invecklad rättsprocess drogs igång. Runar överklagade polisens beslut till länsrätten, men fick avslag. Han överklagade vidare till kammarrätten och vidare till regeringsrätten. Först i Europadomstolen fick pastor Runar Søgaard helt rätt. Triumferande kunde han hämta sina vapen på polisstationen i Uppsala. - Tjejen i receptionen bara skrattade när hon insåg att jag var där för att hämta mina vapen. "Skönt att få det här ur världen", sa hon.

Jagar i Småland Nu har han fått tillbaka sina två Winchester, kulgevär, och ska fira med rådjursstek. - Jag har fram tills Europadomstolens dom vann laga kraft inte fått jaga i Sverige, men det ska jag ta igen nu. - Jag har i höst planerat åka till Småland och jaga älg och rådjur. Jag skulle vilja jaga från hästryggen. Jag har gjort det i USA och det var en mäktig känsla.

FAKTA

Vapenlagen
För att få vapenlicens, som utfärdas av polisen, krävs det att man har behov av vapnet, till exempel för jakt.
Tillstånd får bara ges om det inte finns skäl att tro att vapnet kommer att missbrukas.
Den som döms för våldsbrott kan få sin vapenlicens indragen.
Andra skäl kan vara psykisk sjukdom eller missbruk.

Runar Sögaard
Träffade Carola 1987.
Paret gifte sig och fick sonen Amadeus, 5.
1995 fällde Runar Søgaard ett rådjur - som familjen åt upp - från sitt fönster, i villan utanför Uppsala.
2000 skilde sig Runar och Carola.
Även Runars far, Frank Søgaard, har en karriär som predikant bakom sig.
1993 dömdes han för grova bedrägerier till sex års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.