Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rúna om skylten: "Det är definitivt rasistiskt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är den hemmagjorda skylten som upptäcktes vid Haga i Örebro.
Foto: Privat
Lena planerar att polisanmäla skylten.
Foto: Privat

Rúna Í Baianstovu, 55, reagerade starkt när hon fick se den hemmagjorda skylten.

Hon menar att det är ett tydligt rasistiskt budskap.

– Jag tycker det är väldigt skamlöst att göra en sådan koppling. Man förknippar en grupp med ett specifikt beteende, säger hon.

55-åriga Rúna Í Baianstovu från Örebro reagerade starkt när hon fick se en bild på Facebook som visade en hemmagjord skylt som satts upp i stadsdelen Haga.

– Varför väljer personen som satte upp skylten att blossa upp konflikten och sätta en gräns mellan invandrare och andra ungdomar? En gräns mellan invandrare och andra hederliga svenskar, säger hon.

"Kör snabbt, invandrade barn" står det på skylten.

På bilden, inuti varningstriangeln, håller en streckfigur i ett flaskliknande objekt med eldflammor vid toppen. Designen har utgått från den vanliga skylten där det står "Kör sakta, lekande barn".

– Jag tycker det är väldigt skamlöst att göra en sådan koppling. Man förknippar en grupp med ett specifikt beteende: Att förstöra. Det är rasism. Man uppmanar till att skapa gränser mellan olika grupper.

Rúna Í Baianstovu.
Foto: Privat

"Borde vara hets mot folkgrupp"

Det var Lena Gunnarsson som la upp bilden, efter att hon åkt förbi den hemmagjorda skylten.

– Jag uppfattade det som att någon ville att man skulle köra på invandrarungar för att de "inte är värda att skyddas", säger Lena.

– Här blev det verkligen tvärtom. Kör gärna över dem, liksom. Jag blev väldigt illa berörd. Sen när jag såg bilden ordentligt förstod jag att man också kan tolka det som "kör fort så att de inte kastar något på er". Det är också hemskt.

Nu planerar Lena Gunnarsson att polisanmäla skylten.

– Det här borde vara hets mot folkgrupp, säger hon.

Polis: "Jäkligt svårt"

Fredrik Bäcker, presstalesman vid polisen i Örebro, gör inte samma bedömning som Lena Gunnarsson – om att skylten skulle falla in under hets mot folkgrupp.

– Det är jäkligt svårt. Jag förstår hur hon tänker, säger han.

– Det måste finnas något konkret, och det gör det inte i det här fallet som jag förstår det.

Enligt Bäcker handlar det om en subjektiv bedömning av den som iakttar situationen.

– Jag ser inget brottsligt med den tyvärr, även om jag skulle vilja det. Även om man pekar ut en grupp kan jag inte få det till olaga hot eller hets mot folkgrupp. Det är jättesvårt. Missförstå mig rätt; det är här lagstiftningen är tvär. Jag kan inte brottsrubricera det.

Däremot tycker Fredrik Bäcker att den hemmagjorda skylten är uppenbart problematisk.

– Jag tycker det är högst olämpligt. Det kan indikera en trafikfara också. Jag skulle ha tagit det till Transportstyrelsen. Helt plötsligt syns en ny skylt som skapar irritation, eller får så mycket uppmärksamhet att det kan ske en kollision.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.