Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rumänsk man tvingade åtta personer att tigga i Uppsala

35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Uppsala domkyrka. Arkivbild. Foto: LISA MATTISSON

En 35-årig man från Rumänien lurade minst åtta andra landsmän till Sverige där han tvingade dem att tigga pengar utanför butiker i Uppsala, rapporterar UNT.  

35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly. 

I maj 2017 dömdes 35-åringen till fängelse i tolv år för människohandel, enligt UNT. 

Det är Upsala Nya Tidning som rapporterar att en 35-årig man från Rumänien har dömts till fängelse i tolv år för människohandel som pågått i Uppsala under i huvudsak år 2014. 

De åtta männen lurades till Sverige med erbjudanden om jobb i byggbranschen eller med jordbruk, skriver UNT, som tagit del av domen mot 35-åringen. 

Domen är utfärdad i maj 2017 vid domstolen i Bacau i Rumänien. 

Levde under dödshot 

Det var i januari 2014 som de åtta männen kördes till Sverige i en minibuss. Väl i Sverige fanns dock inga riktiga jobb – männen blev i stället utplacerade för att tigga utanför butiker i Uppsala, skriver UNT. 

I nio månader tvingades männen tigga i upp till 13 timmar per dag. 

De fick bo i en liten stuga som saknade både kök och vatten, skriver lokaltidningen. 35-åringen hotade att döda männen om de försökte fly och övervakade dem tillsammans med andra han anlitat. 

Tog en miljon kronor av tiggarna

UNT skriver vidare att 35-åringen, enligt domen mot honom, beslagtog drygt 1,1 miljoner svenska kronor från de åtta männen. De har uppgett att de tjänade mellan 500 och 1 800 kronor per dag. 

Enligt UNT var de utnyttjade männen mycket rädda för 35-åringen – som dömts till fängelse för mord tidigare och vid et par tillfällen misshandlade några av dem. 

Den tuffa tillvaron gjorde männen sjuka. När en av dem behövde läkarvård på Akademiska sjukhuset i Uppsala beslöt en annan av dem för att kontakta den rumänska ambassaden i Stockholm för att anmäla vad de utsatts för, skriver UNT. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!