35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN
35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly.  Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Uppsala domkyrka. Arkivbild. Foto: LISA MATTISSONUppsala domkyrka. Arkivbild. Foto: LISA MATTISSON
Uppsala domkyrka. Arkivbild. Foto: LISA MATTISSON

Rumänsk man tvingade åtta personer att tigga i Uppsala

Publicerad

En 35-årig man från Rumänien lurade minst åtta andra landsmän till Sverige där han tvingade dem att tigga pengar utanför butiker i Uppsala, rapporterar UNT.  

35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly. 

I maj 2017 dömdes 35-åringen till fängelse i tolv år för människohandel, enligt UNT. 

Det är Upsala Nya Tidning som rapporterar att en 35-årig man från Rumänien har dömts till fängelse i tolv år för människohandel som pågått i Uppsala under i huvudsak år 2014. 

De åtta männen lurades till Sverige med erbjudanden om jobb i byggbranschen eller med jordbruk, skriver UNT, som tagit del av domen mot 35-åringen. 

Domen är utfärdad i maj 2017 vid domstolen i Bacau i Rumänien. 

Levde under dödshot 

Det var i januari 2014 som de åtta männen kördes till Sverige i en minibuss. Väl i Sverige fanns dock inga riktiga jobb – männen blev i stället utplacerade för att tigga utanför butiker i Uppsala, skriver UNT. 

I nio månader tvingades männen tigga i upp till 13 timmar per dag. 

De fick bo i en liten stuga som saknade både kök och vatten, skriver lokaltidningen. 35-åringen hotade att döda männen om de försökte fly och övervakade dem tillsammans med andra han anlitat. 

Tog en miljon kronor av tiggarna

UNT skriver vidare att 35-åringen, enligt domen mot honom, beslagtog drygt 1,1 miljoner svenska kronor från de åtta männen. De har uppgett att de tjänade mellan 500 och 1 800 kronor per dag. 

Enligt UNT var de utnyttjade männen mycket rädda för 35-åringen – som dömts till fängelse för mord tidigare och vid et par tillfällen misshandlade några av dem. 

Den tuffa tillvaron gjorde männen sjuka. När en av dem behövde läkarvård på Akademiska sjukhuset i Uppsala beslöt en annan av dem för att kontakta den rumänska ambassaden i Stockholm för att anmäla vad de utsatts för, skriver UNT. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag