Protesterna i Rumänien har beskrivits som de största i landet sedan 1989. Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Rumänien har beskrivits som de största i landet sedan 1989. Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN

Rumäniens regering backar efter protester

Publicerad

Efter de massiva protesterna i Rumänien backar nu regeringen.

Man kommer inte att avkriminalisera vissa typer av korruption, rapporterar AFP.

– Jag vill inte att landet ska delas i två delar, säger landets premiärminister Sorin Grindeanu.

Den rumänska regeringens planer på att avkriminalisera vissa typer av korruptionsbrott har mötts av massiv kritik och demonstrationer som pågått i fem dagar.

Under fredagen rapporteras mellan 200 000 och 250 000 demonstranter ha visat sitt missnöje runtom i landet.

Enligt nyhetsbyrån AFP är demonstrationerna de största som ägt rum i Rumänien sedan president Nicolae Ceausescu störtades 1989.

Regeringen backar

Förslaget skulle ha öppnat för en rad korruptionsdömda tjänstemän, som avtjänar sina straff, att släppas ur fängelse, enligt BBC.

Innebörden av det kontroversiella dekret som låg till grund för lagändringen var tänkt att träda i kraft redan den 10 februari.

Men så på lördagskvällen kom beskedet från Rumäniens premiärminister Sorin Grindeanu:

Regeringen väljer nu att backa i frågan och ger upp det hårt kritiserade dekretet, skriver AFP.

– I morgon kommer vi att hålla ett regeringssammanträde för att upphäva detta dekret, sa han under en presskonferens enligt nyhetsbyrån.

Han fortsatte:

– Jag vill inte att Rumänien ska delas i två delar.

Enligt BBC sa han också att landets justitieminister Florin Iordache kommer att ta på sig ansvaret för förvirring och bristande kommunikation i turerna kring beslutet.

Demonstranter jublade

Tiotusentals demonstranter som samlats i centrala Bukarest stämde upp i glada tillrop när premiärministern tillkännagav det nya beslutet, rapporterar BBC.

Regeringen har hävdat att beslutet behövts för att minska överbeläggningen i landets fängelser, enligt tv-kanalen. Man har också hänvisat till att vissa lagar behöver anpassas till konstitutionen.

Dock har kritiker hävdat att det hela bara är ett sätt att frikänna tjänstemän som åtalats eller dömts för korruption.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag