Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rulltrappa rusade bakåt: ”Ska inte kunna hända”

Marcus Lüttgen, 46, såg allt. Foto: Privat
Suss Forssman Thullberg, kommunikations- och presschef på SL. Foto: Andreas Lundberg/Stockholms läns landsting

En av rulltrapporna på pendeltågsstationen Stockholm City bytte plötsligt åkriktning och började rusa bakåt.

– Det här är jätteallvarligt för det ska inte kunna hända, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Nu går SL igenom alla rulltrappor på Stockholm City och Odenplan.

Vid 08.45 i måndags fick resenärerna på en av rulltrapporna upp från plattformen på pendeltågsstationen Stockholm City panik.

Rulltrappan bytte plötsligt riktning och började åka bakåt i hög hastighet.

– Ungefär halvvägs uppför rulltrappan hörde jag ett oljud och plötsligt började rulltrappan till vänster om mig skena bakåt. Den gick fortfarare och fortare, säger Marcus Lüttgen, 46, som hade kommit med tåget från Huddinge.

Vittne: ”Ren tur”

Han säger att minst 20 personer stod i rulltrappan när den började åka bakåt och beskriver hur folk kastade sig åt sidan för att komma över till rulltrappan intill. Flera föll bakåt. En gravid kvinna klarade sig från att falla men chockades svårt.

Enligt SL skadades en person lindrigt.

– Det var ren tur att enbart en person blev lindrigt skadad. Folk fick panik och flera bara ramlade bakåt. Det var en mycket obehaglig upplevelse. Jag fattar inte hur sånt kan hända. Det är min värsta upplevelse som SL-resenär de senaste 22 åren, säger Marcus Lüttgen, som uppskattar förloppet till cirka tio sekunder.

Tolv vittnen har hört av sig till Expressen och berättar om paniken på platsen. Rulltrappan stängdes direkt av och spärrades av. SL bekräftar händelsen.

– Det som hände var att rulltrappan plötsligt bytte riktning och började åka bakåt och det ganska fort. Rulltrappan stannade sedan, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Hon beklagar händelsen och säger att SL ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det var mycket folk på rulltrappan men det blev inga allvarliga personskador vilket vi naturligtvis är tacksamma för. Men vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen. 

SL utreder händelsen

SL har tillsatt en utredning.

– Vi ska säkra att det absolut inte händer igen. Vi har tagit hit vår rulltrappsleverantör som håller på att utreda hur det kunde hända, säger Suss Forssman Thullberg.

Hon berättar att tekniker går igenom alla rulltrappor på Stockholm City men även på den närliggande stationen Odenplan.

– Vi är rädda om våra resenärer så vi håller på att gå igenom rulltrapporna på Stockholm City och Odenplan så att vi är säkra på att de är i gott skick. Det innebär att vi stänger av dem då och då så att vi kan titta på dem. Vi har extra resenärsservice på plats eftersom det kan hända att vi måste hänvisa till hissar ibland. Vi sätter säkerheten främst men vår bedömning är att rulltrapporna går och vi hoppas att resenärerna känner sig trygga men vi tar inga risker. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!