Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rulltårtan har legat i kylskåpet – i 23 år

<p>Här är den omtalade rulltårtan – som Barbo stoppade in i kylskåpet i december 1992.</p>Foto: Privat
<p>Då såg hennes barnbarn, Elin och Emma, ut så här. De har åldrats lite sedan dess...</p>Foto: Privat
<p>... men knappast rulltårtan. Den är i stort sett i samma skick. Den här bilden är tagen i mars 2016.</p>Foto: Privat

Elin och Emma har burit med sig rulltårtan sedan födseln.

Farmor Barbro stoppade in den i kylskåpet för 23 år sedan – och den visar fortfarande få tecken på att ha åldrats, något som Corren uppmärksammat flera gånger.

– Jag räknar med att den lever längre än jag själv gör, säger hon.

Lokaltidningen Corren har uppmärksammat rulltårtan vid flera tillfällen. Det har blivit en följetong hos familjen Johansson – som tar sin början den 15 december 1992.

– Jag hade bakat småkakor, men köpte rulltårta också, för vi skulle ha släkten över. Och då blev det en rulltårta över som jag la i ett fack högst upp i kylskåpet, säger Barbro Johansson, 71, från Åtvidaberg.

Sedan tänkte hon inte så mycket mer på rulltårtan – förrän en dryg månad senare. Då var den till synes oförändrad.

– Jag tycker att det var konstigt att den var så fin, och så tänkte jag att den fick ligga kvar så får vi se hur länge den håller.

"Bra skick"

Nu har 23 år gått och rulltårtan håller fortfarande hög kvalitet, berättar farmor Barbro.

– Det syns ju att den inte är färsk, hallonsylten börjar mörkna till exempel. Men den är i förvånansvärt bra skick.

För barnbarnen Elin, 14, och Emma, 17, har rulltårtan alltid varit en del av deras liv. I juni 2007 publicerade Corren en bild på de två barnen med rulltårtan framför sig.

I mars i år togs en ny bild och då syns det att mycket har hänt med tjejerna – men väldigt lite med rulltårtan.

– Jag tittar till den emellanåt och den ligger kvar där i sitt eget fack, säger Barbro Johansson.

Hemligheten bakom

Men trots 23 år och flera kylskåpsbyten har rulltårtan överlevt – och vid en snabb granskning ser den som ny ut.

Du blir inte sugen på att äta den?

– Nej, nej, den ska ligga kvar där.

Rulltårtan är bakad på ett bageri i Malmköping – och saknar "bäst före"-märkning. Barbro har funderat på om det är det som är hemligheten bakom rulltårtans eviga liv.

– Jag räknar med att den lever längre än vad jag själv gör, säger hon.

Det var Corren som först började rapporteringen om rulltårtan.