En knapp halvtimme efter Vm-kvalet drar Mohammed en brandbil. Foto: SkärmdumpEn knapp halvtimme efter Vm-kvalet drar Mohammed en brandbil. Foto: Skärmdump
En knapp halvtimme efter Vm-kvalet drar Mohammed en brandbil. Foto: Skärmdump
"Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade", säger Mohammed. Foto: Skärmdump"Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade", säger Mohammed. Foto: Skärmdump
"Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade", säger Mohammed. Foto: Skärmdump

Rullstolsburne Mohammed drog brandbil – minuter efter VM-kvalet

Publicerad

Mohammed Al-Haydari, 39, från Örebro hade precis kvalat in till VM i bänkpress.

En knapp halvtimme senare antar han en spontan utmaning – att dra en brandbil bakom rullstolen.

– Jag fick använda all min kraft som fanns kvar i bröstkorg och armar för att trycka fram de första meterna, säger Mohammed.

Örebroaren Mohammed Al-Haydari började med styrkelyft redan som elvaåring. Han har varit rullstolsburen sedan födseln och beskriver träningen som en livräddare.

– Jag började med bänkpress när jag kom till Sverige för många herrans år sen, och på den vägen har det varit. I och med att mitt handikapp är beroende av att jag är fysiskt aktiv och stark var det här det perfekta sättet att kombinera de två, säger Mohammed.

– Det har varit en stor del av mitt liv och har förändrat mitt liv totalt. Det har dessutom gett mig en inkomstkälla eftersom jag jobbar som personlig tränare.

Först i Sverige med PT-licens

Mohammed berättar att han med åren lärt sig hantera de många fördomar han möts av som personlig tränare och rullstolsburen.

– Jag var den första i Sverige med funktionsnedsättning från födseln som hade internationell personlig-tränarlicens. På det sättet har jag också banat väg för andra som har kommit efter mig, för jag har bevisat att det går.

Mohammed Al-Haydari har kvalat in i VM i bänkpress i Ryssland.Foto: Privat

I helgen deltog han i tävlingen World raw powerlifting i Hindås, där det också var VM-kval i styrkelyft för personer med funktionshinder. När han lyckades pressa 140 kilo i bänk var platsen i VM i Ryssland ett faktum.

– Jag hade förväntat mig att jag skulle prestera bättre, men naturligtvis är jag nöjd över att ha kvalat in. Det kommer att vara en stor ära för mig att representera Sverige. I synnerhet i en sån nation som Ryssland, där den här sporten är väldigt stor. 

"Roligt att testa något nytt"

Men bara en knapp halvtimme bestämde han sig för att fortsätta succén. Genom att dra en brandbil bakom rullstolen.

– Det var ett spontant beslut. Det var oerhört trögt. Jag fick använda all min kraft som fanns kvar i bröstkorg och armar för att trycka fram de första meterna, det var utmattande. 

– Men det var faktiskt inte så svårt som många tror. Det var roligt att testa något nytt.

En kompis filmade när Mohammed drog det tunga fordonet flera meter. Han la sedan ut videon på sin Instagram.

– Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade. Det är tyvärr inte många som har självsäkerheten att göra något sånt. Det krävs att du inte ska vara rädd för att misslyckad, samtidigt som du ska kunna prestera när andra ser på. 

Nästa utmaning blir att träna inför VM – Mohammed siktar så klart på medalj. Och dagen efter att ha dragit brandbilen är han redo igen. 

– Så fort min son har somnat ska jag ner till gymmet och köra ett pass, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag