Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rullstolsburne Mohammed drog brandbil – minuter efter VM-kvalet

En knapp halvtimme efter Vm-kvalet drar Mohammed en brandbil. Foto: Skärmdump
"Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade", säger Mohammed. Foto: Skärmdump

Mohammed Al-Haydari, 39, från Örebro hade precis kvalat in till VM i bänkpress.

En knapp halvtimme senare antar han en spontan utmaning – att dra en brandbil bakom rullstolen.

– Jag fick använda all min kraft som fanns kvar i bröstkorg och armar för att trycka fram de första meterna, säger Mohammed.

Örebroaren Mohammed Al-Haydari började med styrkelyft redan som elvaåring. Han har varit rullstolsburen sedan födseln och beskriver träningen som en livräddare.

– Jag började med bänkpress när jag kom till Sverige för många herrans år sen, och på den vägen har det varit. I och med att mitt handikapp är beroende av att jag är fysiskt aktiv och stark var det här det perfekta sättet att kombinera de två, säger Mohammed.

– Det har varit en stor del av mitt liv och har förändrat mitt liv totalt. Det har dessutom gett mig en inkomstkälla eftersom jag jobbar som personlig tränare.

Först i Sverige med PT-licens

Mohammed berättar att han med åren lärt sig hantera de många fördomar han möts av som personlig tränare och rullstolsburen.

– Jag var den första i Sverige med funktionsnedsättning från födseln som hade internationell personlig-tränarlicens. På det sättet har jag också banat väg för andra som har kommit efter mig, för jag har bevisat att det går.

Mohammed Al-Haydari har kvalat in i VM i bänkpress i Ryssland. Foto: Privat

I helgen deltog han i tävlingen World raw powerlifting i Hindås, där det också var VM-kval i styrkelyft för personer med funktionshinder. När han lyckades pressa 140 kilo i bänk var platsen i VM i Ryssland ett faktum.

– Jag hade förväntat mig att jag skulle prestera bättre, men naturligtvis är jag nöjd över att ha kvalat in. Det kommer att vara en stor ära för mig att representera Sverige. I synnerhet i en sån nation som Ryssland, där den här sporten är väldigt stor. 

"Roligt att testa något nytt"

Men bara en knapp halvtimme bestämde han sig för att fortsätta succén. Genom att dra en brandbil bakom rullstolen.

– Det var ett spontant beslut. Det var oerhört trögt. Jag fick använda all min kraft som fanns kvar i bröstkorg och armar för att trycka fram de första meterna, det var utmattande. 

– Men det var faktiskt inte så svårt som många tror. Det var roligt att testa något nytt.

En kompis filmade när Mohammed drog det tunga fordonet flera meter. Han la sedan ut videon på sin Instagram.

– Det är helt sinnessjukt vad folk har blivit imponerade. Det är tyvärr inte många som har självsäkerheten att göra något sånt. Det krävs att du inte ska vara rädd för att misslyckad, samtidigt som du ska kunna prestera när andra ser på. 

Nästa utmaning blir att träna inför VM – Mohammed siktar så klart på medalj. Och dagen efter att ha dragit brandbilen är han redo igen. 

– Så fort min son har somnat ska jag ner till gymmet och köra ett pass, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!