Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rudy Giulianis märkliga tal – hånade drottning Elizabeth

Under lördagen hölls minnesceremonier på flera platser i USA för att hedra offren 20 år efter terrorattackerna.
Rudy Giuliani höll ett minnestal över den 11 september som blivit omtalat-
Foto: STEFANI REYNOLDS/UPI/SHUTTERSTOCK / STEFANI REYNOLDS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth – här med Giulianis förra chef – hånades i talet.
Foto: ANDREA HANKS/UPI/SHUTTERSTOCK / ANDREA HANKS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”USA:s borgmästare” – Rudy Giuliani – höll ett minnestal över 11 september i lördags.

I talet hånade Donald Trumps tidigare advokat drottning Elizabeth, kallade USA:s försvarschef för idiot – och började plötsligt tala om prins Andrew.

Rudy Giuliani var borgmästare i New York när tornen föll den 11 september 2001. Hans sätt att hantera krisen hyllades och han började kallas ”Americas Mayor”. 

Det var då. Hans popularitet har sjunkit sedan dess, särskilt efter hans lögner för att hjälpa Donald Trump i försöken att klamra sig kvar vid makten.

I lördags höll han tal under sin årliga minnesmiddag över den 11 september – ett tal som nu har blivit vida spritt på grund av den något röriga framställningen.

Imiterade drottning Elizabeth

I talet kan Rudy Giuliani hånfullt ses försöka imitera drottning Elizabeth II och hennes engelska accent. Han berättar att drottningen, vid ett tillfälle efter attackerna, hyllade honom för hans insatser.

– Hon sa 'Du gjorde ett fantastiskt jobb den 11 september och därför ska jag göra dig till en hedersriddare, befälhavare över kungliga... någonting, hörs Giuliani säga på en inte helt klockren engelsk dialekt.

Sedan påstår han att han sa nej till ridderskapet, eftersom man i så fall – enligt Giuliani – förlorar sitt medborgarskap. Det gör man inte. Och Rudy Giuliani accepterade ridderskapet i oktober 2001.

Efter den utläggningen övergår Giuliani plötsligt till att tala om prins Andrew, som ju anklagas för våldtäkt på den då 17-åriga Virginia Guiffre. 

– Jag vet att Andrew är väldigt ifrågasatt nu. Jag gick aldrig ut med honom. Aldrig! Jag har aldrig tagit en drink med honom, aldrig varit med en kvinna eller en ung flicka med honom, säger Giuliani.

– En gång träffade jag honom på mitt kontor och en gång när vi hade den där festen, fortsätter han och vänder sig till någon i publiken. 

https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1436895130737328129

Kallar försvarschefen för idiot

I ett annat klipp ger han sig på försvarschefen Mark Milley – vars namn han uttalar fel – och president Biden för uttåget ur Afghanistan. 

– Hur kan han vara general?, sa Giuliani om Milley, som beskrivit flygbasen Bagram som ”inte strategiskt viktig”. 

– Jag ville ta hans stjärnor, trycka ner dem i halsen på honom och säga: 'Det ligger 60 mil från Kina, ditt arsle. Kina kommer att vara vår fiende de kommande 40 åren. Du har en flygbas 60 mil från Kina och ger upp den! Idiot! Vad är det för fel på dig? Vem betalar dig?

Inte vid något tillfälle nämner Giuliani att det var hans förra chef, Donald Trump, som slöt avtal med talibanerna om att USA skulle lämna Afghanistan – ett avtal som Biden valde att fullfölja med några månaders fördröjning.

– Det Biden gjort de senaste två veckorna är fullkomlig galenskap, fortsatte Giuliani i stället.

https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1436897225871962113?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1436897225871962113%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dailymail.co.uk%2Fnews%2Farticle-9982931%2FRudy-Giuliani-mocks-Queen-Elizabeths-British-accent-calls-military-officer-idiot.html

Twitter-klippet: Har Trump byxorna bak och fram?  

Se klippet som väckte spekulationer om tidigare presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.